2018. november 27., kedd

A BŐRÜNKÖN ÉREZZÜK, HOGY NŐTT A KORRUPCIÓ, DE A SZAVAZÁSKOR EZ VALAMIÉRT NEM ZAVAR MINKET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.11.27.


Érdekes anomáliára világított rá az MTA-nak a 2018-as választás tanulságait elemző tanulmánykötete egyik írása: ha a választók kétharmada szerint az elmúlt négy évben nőtt a korrupció az országban, és majdnem minden párt korruptnak tekinthető, akkor miért szavaztak óriási arányban bizalmat annak a pártnak, amelyet a legkorruptabbnak tartanak? A választ nem spoilerezzük, de mindenképp aggasztó a tény, hogy a javíthatatlannak gondolt rendszer egyre többeket kiábrándult passzivitásba hajt.

Négy év alatt nagyon durván – még a kormánypárti választók körében is - emelkedett a korrupciót észlelő, azt problémának tartó választók száma Magyarországon. Hogy lehet azonban, hogy ennek ellenére mégis az általuk legkorruptabbnak tartott párt kapott a legnagyobb arányban bizalmat a 2018 tavaszi parlamenti választáson? - erre a talányra kísérel meg választ adni Kmetty Zoltán tanulmánya, amely az MTA frissen megjelent Várakozások és valóságok: Parlamenti választás 2018 című kötetében olvasható. (A Böcskei Balázs és Szabó Andrea szerkesztette kötet több, figyelmet érdemlő tanulmányáról ebben a cikkünkben már írtunk részletesen.)

Kmetty Zoltán írása egyúttal azt is igyekszik megválaszolni: vajon a korrupciót magasnak észlelő választók azt gondolják-e, hogy más pártok jobban tudják működtetni a politikai intézményeket, mint a korrupcióban leginkább érintettnek gondolt erő, ezért elmennek (proteszt)szavazni egy jobbnak gondolt párt kormányra kerülése érdekében, vagy annyira általánosnak és megváltoztathatatlannak ítélik a rendszert, hogy összességében is elveszítik a hitüket a politikában, és inkább otthon maradnak?

A rendkívül magas választási részvétel elviekben meg is megválaszolná a fenti kérdést – csak hát ugye, épp az eredmény nem stimmel...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.