2018. november 8., csütörtök

A FIDESZESEK HISZIK, VAGY TUDJÁK, HOGY ORBÁNT GRAZI PSZICHIÁTRIÁN KEZELIK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.08. 


Az Index ügyes módját találta meg annak, hogy behozza a legitim nyilvánosságba Orbán Viktor grazi klinikán folytatott állítólagos pszichiátriai kezelését, ha ez volt a szándék. Ez a “hír” ugyanis régóta kering a közösségi médiában és a másodlagos nyilvánosságban, de az Index ügyesen emelte a mainstream médiába annak a kutatásnak részeként, hogy milyen típusú összeesküvéselméletek élnek a magyar közvéleményben.

Ezek között a legtöbb az Orbán-rezsim által gerjesztett álhír és konspirációs elmélet, amely épp Orbán propagandagyárának terméke, mint például a bevándorlás szervezése, Soros és Brüsszel irányításával és pénzelésével. Ezek mindegyike olyan elmebetegséget feltételez és grazi klinika után kiált, mint amivel Orbánt hírbe hozták. Az Index által közölt felmérésben az a meghökkentő, hogy a pszichiátriáról szóló híreket a fideszesek csaknem egynegyede is elfogadja.

Ez az adat azt a kérdést veti fel, hogy Orbán grazi pszichiátriai kezelését a fideszesek hiszik vagy tudják? Ha nem biztos tudásuk van erről, hanem elfogadják ezt a feltételezést, akkor a fideszesek, legalábbis feltételezik, hogy Orbánnak szüksége lehet egy ilyen pszichiátriai kezelésre, különben nem hinnének benne. A harmadik lehetőség, hogy a fideszesek ebben is csak úgy hisznek, mint más konteókban. A furcsa ebben, hogy ez nem konteó, azaz nem összeesküvéselmélet, legfeljebb álhír, ha nem igaz.

Sajnos, ezekre a kérdésekre nem tért ki a felmérés, ahogy arra sem, hogy ezek a fideszes és nem fideszes válaszolók mit tartanának ijesztőbbnek: ha Orbánt kezelik a pszichiátrián akár Grazban, akár másutt, vagy nem. Mert ez sem egyértelmű: ha valaki beteg, akkor azt jobb, ha valóban kezelik. Ugyanakkor az is riasztó alternatíva lehet, ha az ország korlátlan hatalommal rendelkező urát elmeorvosok tartják használható állapotban.

A felmérés egyéb tételei közül a grazi pszichiátriai kezelés annyiban is különbözik, hogy míg az összes többi teória esetében olyan agyalágyult kitalációkról van szó, amelyeknek semmi alapjuk nincs, és mind a kitalálóik, mind a terjesztőik gyakorló elmebetegeknek is tekinthetők (mint a Soros- és a Brüsszel konteók esetében). Vagy csak következtetni lehet rájuk, mint amilyen az a feltételezés, hogy Putyin zsarolhatja Orbánt. Bizonyíték nincs, de annyit lehet tudni, hogy Orbán biztosan zsarolható, másrészt ismerjük az orosz módszert.

Miközben Orbán zsarolás nélkül is beleszaladhatott Putyin gyilkos ölelésébe, hogy elkerülje az épeszű liberális Nyugat demokratikus kontrollját, de ilyen titkosszolgálati beágyazottság és ilyen piszkos anyagi ügyek, ennyi stróman mellett elképzelhetetlen, hogy az oroszok ne dolgoztak volna rá Orbánra, és ne tartanák a markukban. De mindez még csak feltételezés a baltás gyilkossal együtt, miközben ott is láthatóvá vált 7 millió guruló azeri dollár, aminek nyoma veszett.

A grazi (vagy máshol zajló) pszichiátriai kezelés feltételezésének azonban vannak látható alapjai. Orbán kontrollálhatatlan nyelvmozgásai szakemberek szerint a skizofrénia elleni gyógyszerek mellékhatása. De bármi legyen is az oka, az biztos, hogy nem normális, és ezt kezelni kellene. Mivel ez láthatóan kontroll alatt van tartva, nagy valószínűséggel ez orvosi beavatkozás eredménye lehet. Ezt azonban jogában állna az ország lakosságának tudni.

Az ugyancsak más kérdés, hogy Orbán magatartása és viselkedése is okot ad bizonyos feltételezésekre. Mi például teljes meggyőződéssel állítjuk, hogy a sorosozás és az illiberális rendszer építése túllépett azon a szinten, amikor ezt felelőtlenségnek lehet nevezni. Ez már az elmebetegség valamilyen formáját feltételezi, s ebből a szempontból riadtan szemléljük a “miniszterelnök” állapotának rohamos romlását. Aki ilyeneket beszél, az nem normális...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.