2018. november 21., szerda

A VILÁG KÖPNI, NYELNI NEM TUD A GRUEVSZKINEK NYÚJTOTT MENEDÉK LÁTTÁN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2018.11.21.


- Orbán roppant magabiztos, szembe megy a fejlett világgal, miközben egyre távolabb viszi az országot attól, az USA máris bírálta a kormányfő döntését, amely azért volt sürgős, mert a menedékjog megadása után reménytelen minden kiadatási kérelem 

- Ennyit ért a nyilatkozat, amelyet a kormányfő az Európai Néppárt sürgetésére írt alá a jogállami normák tiszteletben tartásáról, de közben az egész földrészen jönnek fel a populisták

- Ha tényleg elköltözik a Közép-Európai Egyetem, akkor Magyarország maradék nemzetközi tekintélye is oda lesz, de a CEU még mindig vár, hátha a kormányfő mégis jobb belátásra tér

Reuters

Az amerikai Külügyminisztérium szóvivője megerősítette Gruevszki budapesti befogadásának hírére, hogy a politikust Szkopjéban alapos és átlátható tárgyalás után sújtották kétévi börtönnel. Emlékeztetett arra, hogy még négy másik ügyben zajlik eljárás ellene, azokat le kell folytatni, és a volt kormányfőt a macedón igazságszolgáltatásnak kell felelősségre vonnia. A magyar Bevándorlási Hivatal nem kívánt semmit sem mondani az ügyben, egy kormányszóvivő viszont csak annak közlésére szorítkozott, hogy Magyarország az ügyben tiszteletben tartja a jogot. A macedón kormány jelezte, hogy küldi a kiadatási kérelmet. Egyben reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok feltétel nélkül helyt adnak annak, a nemzetközi szabályokkal összhangban. A NATO és az EU tagjaként elősegítik, hogy Gruevszki visszakerüljön hazájába.

New York Times

A volt macedón kormányfőt, aki azt közölte, hogy menedékjogot kapott Magyarországon, odahaza olyan perben ítélték el korrupciós vádak alapján, amelyről amerikai és európai illetékesek egyaránt úgy vélték, hogy egy lépés előre a vesztegetési ügyekkel és etnikai megosztottsággal sújtott térségben. A politikus, aki 10 éven át erős emberként irányította a dolgokat, az általános tiltakozás hatására két éve kényszerült megválni hivatalától. De még további perek várnak rá, a többi közt több százezer illegális lehallgatás miatt. A felvételeken magas rangú tisztségviselők beszélgetnek a többi közt a választások meghamisításáról és gyilkosságok eltussolásáról. Macedónia be akar lépni az EU-ba, és Gruevszki elmarasztalását széles körben úgy tekintették, hogy az erős üzenet, mármint hogy még a legfőbb vezető sem úszhatja meg, ha bűncselekményt követ el.

Szkojéban sokként érte a hatalmat a magyar menedék híre. Azt mondják semmi sem igaz abból, amit a korábbi miniszterelnök állít. Az igazságügyi miniszter emlékeztetett arra, hogy a menedékeljárás normális körülmények között sokáig tart, ám ha ez most nem így történt, annak egészen különleges oka lehet. Hogy a politikus éppen Magyarországot választotta, abban van irónia, hiszen az ország drákói intézkedéseket léptetett életbe a háború és az éhezés elől menekülő emberek távol tartására. Zgut Edit, Varsóban dolgozó politikai elemző azt mondja, az Orbán-kormány beleavatkozott a macedón belügyekbe, éspedig egy jogerősen elítélt politikus oldalán.

Wall Street Journal

A magyar kormány szívesen látja a szökött macedón oroszbarát autokratát, ami annak a jele, hogy az ország távolodik a Nyugattól és szembemegy az unióval, illetve az Egyesült Államokkal. Utóbbiak igyekeznek vonzáskörükben tartani Orbán Viktort. Gruevszki nem az első vezető, aki Moszkvához kötődik és menedékre talál Magyarországon, amely korábban megtagadta, hogy kiadjon két oroszt. Amerikai illetékesek ebben annak bizonyságát látják, milyen mértékbe tolta keletre országát a magyar miniszterelnök. A washingtoni kormányzat egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy a nyugati befolyás erős csökkenését tapasztalják Budapesten. Mint mondta, az ilyen kiadatási ügyek bizonyos értelemben lakmusz tesztet jelentenek, tehát mutatják, hol áll egy hatalom az USÁ-hoz, de egyúttal a jogállamhoz képest is.

Orbán fokozza a nyomást mindazokra, akik nem értenek vele egyet, miközben erősíti a kapcsolatokat a Kremllel, illetve külföldi nacionalistákkal. Uniós szervek szerint egyúttal megerősítette az ellenőrzést a bíróságok, a sajtó, az egyetemek és a hatóságok fölött, a közbeszerzéseket a miniszterelnök csókosai kapják. Amerikai illetékesek azon is ki vannak akadva, hogy a magyar fél ellenségeskedik Ukrajnával, továbbá sziklaszilárdan támaszkodik az orosz energiaszállításokra és örömmel fogadja az orosz és kínai befektetéseket. Orbán fokozza erőfeszítéseit az ország átalakítására, ideértve az európai szerepet.

Krekó Péter szerint a miniszterelnök úgy érzi: túl erős ahhoz, hogy kudarcot valljon. Meg hogy nem kell igazodnia sem Washingtonhoz, sem Brüsszelhez. Ugyanakkor Gruevszki nacionalista pártja gátolja az Egyesült Államok terveit a térségben, elutasítja pl. a névváltoztatást, noha az megnyitja az utat a Nato és az EU felé. Ebben egyetért vele Oroszország és Magyarország. Hogy a politikus menedékben részesült Budapesten, az jelzi, hogy Orbán kész kihívni a Nyugatot és tető alá akarja hozni az európai nacionalisták szövetségét. Nem adja ki Hernádi Zsoltot Horvátországnak, illetve hírek szerint ugyanígy járt el, amikor az USA egy pénzmosási ügyben kérte hat magyar kiadatását. Azon kívül lakhatási engedélyt kapott a szír elnök egyik bizalmasa, akit szintén az amerikai hatóságok köröztek.

Európai és washingtoni vezetők hónapok óta új taktikával próbálkoznak, hogy megfékezzék Orbánt. A Néppárt a minap nyilatkozatot íratott alá vele, miszerint tiszteletben tartja a jogállamot. Ám az utóbbi hetek változásai mutatják, mi megy végbe Magyarországon. Lassan felállnak a közigazgatási bíróságok, tárgyalás nélkül el akarják ítélni az Index újságíróját, amiért az terhelő adatokat hozott nyilvánosságra a hatalom egyik hívéről. Távozik továbbá a CEU...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.