2018. november 21., szerda

A ZSENIÁLIS RÉSZARVASVADÁSZ

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.11.19.



A „zseniális” jelzőt sajnos nem én aggattam Semjén Zsoltra, ő maga már októberben szerényen így jellemezte magát egy törvényjavaslata kapcsán. És most a miniszterelnök-helyettes újfent zseniálisat alkotott. Sikerült ismét egy olyan törvénymódosítást beterjesztenie, amilyet még a világ nem látott.

Kitalálta ugyanis, hogy a közterület miként veszítheti el közterület jellegét. Igaz, az ötlet nem eredeti, hiszen láttuk már, hogyan veszíti el közpénz jellegét a közpénz. A „jelleg” elveszejtésében világcsúcstartók vagyunk...

Nos, Semjén ezúttal a települések védelméről szóló törvény módosításával szerezhet magának újabb babérokat. Már a törvény szerkezete is a szerző zsenialitására utal. Az első része egy igazi kamu beetetés „az elektronikus közterület-használati tájékoztatás rendszeréről”. De hisz ez remek ötlet! Ha egy ilyen működik, bárki bármikor egy kattintással megtudhatja, kik, mikor és hol tüntetnek.

Ámde! Ha a gyanútlan olvasó eljut a javaslat második részéhez, azonnal a szívéhez kap. Hisz abban egy komplett utcanévsor szerepel! Ez a förmedvény egyetlen pontjában sem felel meg a jogalkotásról szóló törvény szabályainak. Az ugyanis előírja, hogy „a jogszabályok megalkotásakor biztosítani kell, hogy a jogszabály megfeleljen az Alaptörvényből eredő tartalmi és formai követelményeknek, illeszkedjen a jogrendszer egységébe (na jó, ilyen nincs), megfeleljen a nemzetközi jogból és az európai uniós jogból eredő kötelezettségeknek és a jogalkotás szakmai követelményeinek”. Semjén műve sajnálatos módon egyetlen kritériumnak sem felel meg.

De hagyjuk a formai elemzést, nézzük a tartalmat! Az pedig nem más, mint a gyülekezési jog elképesztő, megengedhetetlen, minden nemzetközi és hazai jogba ütköző korlátozása. Kimondja, hogy „a nemzeti ünnepek, a nemzeti gyász- és emléknapok, egyéb ünnepi időszakok, valamint a helyi önkormányzati megemlékezések és ünnepségek helyszínei (és itt jön az utcanévsor) elveszítik közterület jellegüket....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.