2018. november 19., hétfő

EURÓPAI ÜGYÉSZSÉG: ÚGY FÉL TŐLE A HATALOM, MINT ÖRDÖG A TÖMJÉNFÜSTTŐL

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2018.11.18.


Az Európai Ügyészséggel való kötelező együttműködésről – de nem a szervezethez történő csatlakozásról – szóló népszavazási kezdeményezés sem ment át a Nemzeti Választási Bizottságon. Valóban sérti az alaptörvényt, ha valaki azt akarja referendum útján elérni, hogy egy olyan uniós fórummal, amelynek a közösségi pénzekkel való visszaélések felderítése a feladata, szorosabb kapcsolatot alakítsunk ki? Most a Kúrián a sor, hogy döntsön. A kormánynak persze még ez sem tetszene.

„Csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez!” – ehhez a felhíváshoz gyűjt aláírásokat Hadházy Ákos független parlamenti képviselő, s állítólag a támogatók száma már meghaladja a kétszázezret. Ennek azonban akkor sem lenne semmilyen jogi következmény, ha a politikusnak sikerülne a kitűzött egymillió aláírást összegyűjtenie.

„Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés módosítsa a 2011. évi CLXIII. törvényt az ügyészségről oly módon, hogy a 25. § kiegészül az alábbiakkal: »(3) A legfőbb ügyész az Alaptörvény és a nemzetközi bűnügyi együttműködésről szóló törvények betartásával együttműködik az Európai Ügyészséggel«?” – ezt a kérdést bocsátaná viszont népszavazásra Vajnai Attila magánszemély.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) persze a kezdeményezést elutasította, ezért a szervező a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodát bízta meg azzal, hogy a határozat ellen nyújtson be felülvizsgálati indítványt a Kúriához, ami a napokban meg is történt.

Anélkül, hogy a részletekben elvesznénk, az nyilván mindenki számára világos, hogy Hadházy javaslata az uniós megerősített együttműködésben való részvételről szól, ami azt jelentené, hogy a magyar mellett az Európai Ügyészség is nyomozhatna akár nálunk is az uniós pénzek felhasználása során tapasztalt visszaélések esetén, és vádat is emelhetne az érintett tagállamokban, tehát Magyarországon is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.