2018. november 19., hétfő

PRINCZ GÁBOR ÉS FENYŐ JÁNOS PÁRBAJA - SAJTÓSTÚL A HÁZBA - ANEKDOTÁK A VÉRES VALÓSÁGRÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: jdesi
2018.11.18.


Fenyő János nagy ellenfele volt a postabankos Princz Gábor. Mindkettőjüknek volt befolyása a sajtó egy részére, és valószínűleg egyikük sem sajnálta arra az erőforrásokat, hogy a másikról kínos információkat tegyen közzé a rendelkezésére álló médiában.

Két nagy média-dinoszaurusz feszült egymásnak, csak úgy recsegtek-ropogtak az ágak körülöttük, amikor egyikük nekiment a másiknak – hogy ilyen költőien fessük le a küzdelmet. Fenyő érzékeny adatokat közölt Princzről a Postabank pánik után, hogy történt mindez? 1997. február 28-án a most elhunyt Princz Gábornál beütött a krach. Kitört az úgynevezett Postabank-pánik. Hihetetlen sebességgel elterjedt a hír, hogy a Postabank – amelyik az OTP után talán a legnagyobb lakossági bank volt abban az időben – csődbe fog menni, s aki idejében nem menti ki a betétjét, annak oda a pénze. Pillanatok kellettek, hogy óriási sorok támadjanak a bankfiókok előtt. Órákat várakoztak a népek, nem kevesen egész éjszaka kint fagyoskodtak, hogy vagyonkájukat megmentsék. Miközben természetesen, éppen ezzel a rohammal sodorták végveszélybe a bankot, de ez egy másik történet.

A Népszava szerkesztőségének dolgozói sejtették, hogy valami náluk is mindjárt történik e nevezetes napon. Nyilván Fenyő nem hagyja szó nélkül az egyik legfőbb ellenfelénél kialakult helyzetet.

"Ám a laptulajdonos magánrepülője csak késő délután landolt Budapesten. Fenyő pár barátjával talán éppen Olaszországban időzött, kiugrottak egy jó kis ebédre".

Délután érkezett meg a házba, feljött a szerkesztőségbe, maga elé húzta a levonatokat, címjavaslatokat kért a szerkesztőktől. Higgadt volt és megfontolt. Nem látszott rajta az elégedettség, hogy a nagy ellenfél így megroppant. Sőt, határozottan arra intette a riadtan tébláboló ügyeleteseket, hogy legyenek mértéktartóak és visszafogottak. Nem kell triumfálni, tilos kárörvendeni. Nyugalom.

Telt-múlt az idő, ahogy azt el is várjuk tőle. Szálltak a napok, fogyatkoztak a lapok a kalendáriumban. Egy szépnek nem mondható, jeges reggelen

a gazda megint ott járt a lapindító értekezleten, és felvetette, hogy a pánik napjaiban jóval több pénzt vettek ki a Postabankból, mint azt az intézmény maga bevallja. A pénzintézet helyzete ezért sokkal ingatagabb, mint azt általában hiszik. Legyünk szívesek erről dokumentumokat szerezni – adta ki az utasítást, majd elvonult...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.