2018. november 23., péntek

FURFANGOSAN SZÍVATNÁ MEG A KORMÁNY : A JÖVŐBEN AZ EBÉDSZÜNET NEM SZÁMÍTANA BELE A MUNKAIDŐBE

444
Szerző: haszanz
2018.11.23.


Számos meglepetést fog még okozi a kormány az állami szférában dolgozóknak a róluk szóló törvényjavaslat módosításával

A Gulyás Gergely által beterjeszett javaslatból az már kiderült, hogy a kormánytisztviselők alapszabadságát 25-ről 20-ra csökkentik. Vagyis egy héttel többet kell dolgozniuk, mint eddig. A családosoknak járnak ugyan plusz napok, mint az első házasság után járó egyszeri öt nap, vagy az apáknál a hosszabb szabadság a gyerekszületés után, megemelik a gyerekek után járó pótszabadságot, de a szakszervezetek szerint a gyermekesek esetében még így is csökken(het) a szabadság napjainak száma 1-3 nappal.

De nemcsak ez van. A szövegben elbújtatva a kormány hozzányúlna a munkaközi szünethez is. Ez klasszikusan az ebédidő, vagy rövidebb cigiszünetek, ilyesmik. A jelenlegi szabály szerint „ha a napi munkaidő a hat órát meghaladja, a kormánytisztviselő részére a munkaidőn belül – a munkavégzés megszakításával – napi harminc perc, valamint minden további három óra munkavégzés után a kormánytisztviselő részére legalább húsz perc munkaközi szünetet kell egybefüggően biztosítani.”

Ehhez képest jön az újítás:

a munkaközi szünetet a munkaidőn túl kell biztosítani a kormánytisztviselők részére.

Ráadásul a szövegben az is szerepel, hogy

a kormánytisztviselőnek a munkaközi szünetet úgy kell igénybe vennie, hogy – szükség szerint a munkaközi szünet megszakításával is – vezetője rendelkezésére tudjon állni”.

Vagyis a munkaidőn túl kiadott munkaközi szünetben is készenlétben kell állni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.