2018. november 19., hétfő

HARASZTI MIKLÓS POZSONYBAN: "A SZABADSÁGOT BELÜLRŐL IS EL LEHET VESZÍTENI"


ÁTLÁTSZÓ / DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.11.18.


Magyarul szólalt fel a közép-európai demokrácia megőrzésének érdekében a csehszlovák Bársonyos Forradalom évfordulójának előestéjén, pénteken, a Pozsonyban demonstráló tömeg előtt Haraszti Miklós. A magyarországi demokratikus rendszerváltás egyik főszereplőjét tízezrek tapsolták meg a szlovák fővárosban. A volt SZDSZ-es politikus teljes beszédét most elolvashatják és meg is nézhetik a Dotoho blogon.

Idén tavasszal a szlovákiai oknyomozó újságíró és menyasszonyának meggyilkolása alaposan sokkolta a szlovákiai közvéleményt. Lemondott az ország miniszterelnöke és belügyminisztere is. Az esemény társadalmi reakciójára sem kellett sokáig várni: a szlovák fiatalok által szervezett Tisztességes Szlovákiáért mozgalom országszerte több alkalommal is tízezreket vitt ki az utcára.

A tiltakozók új politikai stílust és kultúrát követelnek. Nem a politikai pártokkal, hanem az autoriter politikusokkal szemben, a liberális demokrácia megőrzése és újrateremtése érdekében.

Szlovákiában és Csehországban minden évben november 17-én ünneplik a demokratikus rendszerváltás évfordulóját. Az állami ünnep előestéjén Pozsonyban újra tüntetést szerveztek a volt miniszterelnök, Robert Fico sorosozása és a kisebbik kormánypárt elnökének plágiumbotránya miatt.

A tüntetésen felszólaltak olyan egykori csehszlovák és magyar rendszerváltó ikonikus figurák is, mint például Fedor Gál volt politikus, disszidens, a Nyilvánosság az Erőszak Ellen alapítója vagy Haraszti Miklós disszidens, író, politikus. A magyarországi demokratikus rendszerváltás egyik főszereplője magyarul szólt a pozsonyi emberekhez. Szavait szlovákra Petőcz Kálmán a szlovákiai magyar politikus, emberjogi szakértő tolmácsolta.

A volt SZDSZ alapító erős beszédet mondott, de nem Budapesten, hanem Pozsonyban tapsolták meg tízezrek. Nézzék és olvassák!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.