2018. november 22., csütörtök

HAZUGSÁGGAL VÁDOLJA A KÜLÜGYMINISZTÉRIUMOT - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.11.22.


Rekord sebességgel, mindössze tíz nap alatt befogadta a magyar kormány Nikola Gruevski politikai menedék kérelmét – írja a Neue Zürcher Zeitung.

Orbán kritikusai úgy tudják, hogy a volt macedón kormányfő barátjától jött egyenesen az utasítás a befogadásra. Két éves büntetésének múlt heti megkezdése előtt érkezett Gruevski hazánkba magyar diplomaták segítségével. Általában hónapokat kell várni egy ilyen kérelem elbírálására és 2017-ben a kérelmezők mindössze 3%-a kapott menekülti státuszt – nyilatkozták az újságnak magyar jogvédő szervezetek. A macedón igazságügyi miniszter külön hangsúlyozta, hogy annak ellenére kérik az ex-kormányfő kiadatását, hogy az már bejelentette kérelmének pozitív elbírálását. Ugyanakkor egyre inkább felmerül a gyanú, hogy miért nem tudták – talán nem is akarták? - megakadályozni Gruevski szökését, és miért csak két nappal a hatóságok tudomására jutása után adtak ki nemzetközi körözést ellene. Másrészről az, hogy Magyarországon menedékjogot kapott, az Unió arculcsapása is egyben. Hisz Brüsszeltől számtalan kritikát kapott a macedón igazságügyirendszer, ám semmire nem mentek vele. Minden az illiberálisdemokráciát hirdető Orbán szája íze szerint alakult, ami azt is jelenti, hiába hozták létre a Rendkívüli Ügyészséget, az nem lesz képes ítélkezni és az igazságot sem kideríteni Gruevski-félebűnügyben - írja a Neue Zürcher Zeitung. 

A Reuters pedig Johannes Hahn Twitter üzenetét idézi, amelyben az Unió bővítéséért felelős biztos számonkéri Orbán Viktoron, miért fogadta be Nikola Gruevskit. Konkrét tényekkel alátámasztott magyarázatot követel a magyar kormányfőtől. Macedónia 2005-ben kérte felvételét az Unióba, de még el sem kezdődtek a csatlakozási tárgyalások.

A The Guardian nyomon követi Steve Bannon Mozgalmát, amit még július közepén Londonban indított útjára 6 órás vacsora keretében. Trump elnök kirúgott nemzetbiztonsági stratégája, aki visszament a szélsőjobbosnak tekinthető BreitbartNewshoz szerkesztőnek, az Uniós választásokra egy szélsőjobbos európai koalíciót akar létrehozni. Az Új populizmus címmel megjelent cikkből kiderül, egyelőre vonakodnak a vacsorán résztvevők a Mozgalom aktivistái lenni. A Mayfair környéki hotelben szervezett titkos vacsorán gyakorlatilag csak a svéd Mischaël Modrikamennek sikerült pártját meggyőzni arról, hogy csatlakozzon Steve Bannon Mozgalmához. A brit Nigel Farage sem kötelezte még el magát, és a francia szélsőjobbot vezető Marine Le Pen azért határolódott el, mert nem vette jó néven az amerikaiak beavatkozását a francia választásokba. Ugyan Steve Bannon nem titkolja, hogy nagyon közel áll hozzá Orbán Viktor, de egyelőre nincs jele a Mozgalomban való részvételnek – derül ki Paul Lewis írásából...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.