2018. november 30., péntek

ÍGY FÜGG ÖSSZE A "DUGNÁLAK!" A NEMI ERŐSZAKKAL

MÉRCE
Szerző: NÓGRÁDI W. NOÁ
2018.11.29.


A metoo-hullámot követően sokan bizonytalanodtak el – őszintén, vagy őszintétlenül – azzal kapcsolatban, hogy mégis mit nevezhetünk erőszaknak. Ugyanakkora súlyt kell-e tulajdonítani például a munkahelyi szexuális zaklatásnak, az úgynevezett randi-erőszaknak (amikor egy szexuális együttlét lehetőségét magában hordozó helyzet fokozatosan fordul kényszerítővé), és az ismert forgatókönyv szerint zajló, idegen férfi által elkövetett nemi erőszaknak? Egyáltalán mi közük van ezeknek egymáshoz?

Ezzel párhuzamosan a médiában és a közbeszédben összekavarodtak a fogalmak: sokan, köztük újságírók is, gyakran zaklatásnak tituláltak többek közt olyan durva erőszak-eseteket, mint a gyereklányok elleni incesztuózus (hozzátartozó felnőtt férfi által elkövetett) szexuális visszaélés, megerőszakolás. A zaklatás, a kevésbé durva vagy agresszív visszaélés-formák súlyának eltagadása és a lányok és nők elleni erőszak- és visszaélésformák teljes összemosása sem jó irány.

Ahogy viszont a metoo-történetek sokféleségéből is világosan kitűnt, akár nagyon különbözőnek tűnő esetek és helyzetek is mind összekapcsolódnak valahogy: nem véletlen, hogy a beszólásoktól a közel halálra verésig mindenféle történet megjelent a metoo-címke alatt. A kontinuum fogalma hasznos alapot nyújt ennek keretezésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.