2018. november 7., szerda

MAGYARORSZÁG A RÉGIÓBAN EGYETLEN, AHONNAN A LEGNAGYOBB ARÁNYBAN A FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉGŰEK VÁNDOROLNAK EL

444
Szerző: HERCZEG MÁRK
2018.11.07. 


Megjelent a Tárki tanulmánykötet-sorozatának legújabb kiadása, a Társadalmi riport 2018, ami a magyar társadalom egy sor fontos kérdését vizsgálja: a társadalmi mobilitást, a jövedelmi egyenlőtlenségeket, az oktatás, az egészségügy, a jogállamiság helyzetét, az európai felzárkózást.

Az utóbbi évek hazai társadalmi folyamatai közül az egyik leglátványosabb és leggyakrabban vitatott a kivándorlás. Hárs Ágnes tanulmánya, a Növekvő elvándorlás – lehetőségek, remények, munkaerő-piaci hatások arra jut, hogyMagyarország az évtizedre egyértelműen kivándorlóországgá vált, a migrációs hálók erősödése segíti és stabilizálja az elvándorlás terjedését, és rövid távon még a bevándorlás ösztönzése sem ellensúlyozná a kivándorlás okozta bajokat.

A felsőfokú végzettségű elvándorlók aránya csak Magyarországon a legmagasabb

A kutatás szerint öt év alatt 170 ezren vándoroltak külföldre, többnyire fiatalok, képzettek, vállalkozók. Magyarország, Lengyelország, Észtország és Szlovákia közül 2012 és 2017 között az elvándorlás arányának éves átlagos növekedése Magyarországon volt a legerősebb (0,6 százalékpont)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.