2018. november 14., szerda

NEM ÉRT VÉGET AZ ÁPOLÁSI DÍJÉRT KÜZDŐK HARCA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KELEMEN SÁNDOR
2018.11.14.


Váratlan sikert értek el az ápolási díj kampányát szervező civilek, jövő évtől jelentősen emelik az otthon ápolásért járó összeget. A küzdelem azonban nem ért véget, mivel a kormány eltérő mértékben emeli a gyermeküket és a más hozzátartozójukat ápolók ellátását. Az eddigi eredmények feltételeiről és a folytatásról kérdeztük a kampány motorját, Csordás Anettet, valamint a vele együttműködő szülőket és közösségszervezőket.

Bizsu és Zeusz, a két drótszőrű foxterrier szalad ki elénk a lépcsőházba. Egy újbudai panel első emeletén járunk. A kutyák nemcsak aranyosak, de a kerekesszékhez kötött, tizenöt éves Ágoston figyelmét is lekötik. Farkas Krisztina, a fiú édesanyja beinvitál minket. Sokan jöttünk, az otthon ápolók ügyében indított kampány főbb szereplőivel találkozunk Krisztina lakásán.

Ágoston édesanyját egy kampányvideóból ismertük meg korábban, láthattuk, hogy huszonnégy órában foglalkozik a fiával, aki koraszülöttként jött a világra, kórházi fertőzés szövődményeiként kialakult agyi ciszták miatt került olyan állapotba, hogy egyedül nem képes boldogulni,

kártyák segítségével tud csak kommunikálni a külvilággal.


Krisztina mutatja az egyik lapot, pelenka képe van rajta, a másikon egy férfi rajza, piros a karja. Ez a fájdalom jele, mondja az édesanya. A felfelé tartott mutatóujj az értést, a lefelé tartott pedig a nem értést szimbolizálja. Ágoston hároméves volt, amikor elváltak a szülei. Az érintett nők döntő többsége egyedül gondozza gyerekét. Ágostonnak van egy tizennyolc éves egészséges nővére, ő is besegít édesanyjának.

Szinte egyszerre érkeztünk Varga Mátéval, a közösségszervezéssel foglalkozó Civil Kollégium Alapítvány (CKA) elnökével, az aHang ügyvezetőjével, valamint Hajdú Gergővel, az aHang kampányosával, és Kertész Annával, aki a CKA és az aHang kommunikációs szakembere, egyébiránt újságíró, tavaly mondott le a Vasárnapi Hírek főszerkesztői posztjáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.