2018. november 21., szerda

"OLYAN ORSZÁGOT AKARUNK, AHOVA VISSZA LEHET TÉRNI"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.11.21.


Az elsőre meglehetősen riasztó Hazatérés Stratégiai Terve nevet viseli az a dokumentum, amit a spanyol kormány állított össze és turnéztat meg a legnagyobb külföldi spanyol közösségek között. A riasztó név viszont meglehetősen érdekes elképzelést takar, amit talán Magyarországon is érdemes lenne megfontolni, így vessünk rá egy pillantást.

Sok kudarcba fulladt tervet láttunk már a hazatérés ösztönzésére, és nem csak Magyarországon (a Gyere haza fiatal történetét nem könnyű feledni), hanem akár a szomszédos országokban is.

De nem csak a közép-kelet-európai országok küszködnek a részben a határátkelés okozta munkaerőhiánnyal, hanem például Spanyolország is, ahonnan 2009 óta közel egymillió ember ment külföldre.

A statisztikák szerint a külföldön élő 2,5 millió spanyolból 949 ezer az elmúlt tíz évben hagyta el az országot, a legtöbben Németországban (155 ezer) és az Egyesült Királyságban (128 ezer) élnek. A hazatérők száma is emelkedett, méghozzá 137 százalékkal az elmúlt négy évben.

(Zárójeles megjegyzés: a számok annyiban csalókák lehetnek, hogy a távozók között bőven akad olyan, a spanyol állampolgárságot megszerző latin-amerikai is, aki a gazdasági válság hatására inkább visszaköltözött a szülőhazájába.)

Nem zárják ki az idősebbeket és a kevésbé képzetteket sem

Spanyolországban érdekes helyzet állt elő a gazdaságban, hiszen miközben tartósan 15 százalék körül mozog a munkanélküliség (tavaly 16,5 százalék volt, jövőre 13,4 százalékkal tervez a kormány), mégis sok területen munkaerőhiánnyal küzdenek a cégek.

A spanyol kormány tervének lényege, hogy megpróbálja összekötni ezeket a vállalatokat a gazdasági válság idején határátkelővé lett spanyolokkal, megkönnyítve utóbbiak hazatérését. A napokban bemutatott program jövő év elején indulna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.