2018. november 10., szombat

ORWELL MAGYARORSZÁGON

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKÓ BEÁTA
2018.11.08.


Szegény Orwell forog a sírjában. De ha élne, és látná a magyarországi folyamatokat, akkor verné a fejét a falba, haragudna saját magára és szidná a sivár fantáziáját. A felcsúti nemzetvezető rendszere rég lekörözte az ő fikcióját.

Rövid egy hét, a legintenzívebb munka mellett sem lehet túl sokat elvégezni, túl sokat beleszuszakolni hét napba. Az égnek hála, Magyarország jelenlegi vezetése ismert a hatékonyságáról. Míg a lakosság alszik, ők az éjszaka leple alatt törvényeket szövegeznek, s mire a bölcs nép felébred, reggeli kávéja kavargatása közben, az úgy nevezett parlamentben ülő úgy nevezett képviselők – bár tudnánk, kit képviselnek? – már meg is szavaztak egy-egy új törvényt.

Így történt ez a hipp-hopp összekalapált, váratlan ajándékként átnyújtott gyülekezési törvény további szigorításával. Azért arra mindig ügyelnek, hogy kellően pongyola megfogalmazású legyen az új jogszabály, lehessen így is, úgy is értelmezni. Többen úgy vélik, hogy már két ember politikáról folytatott utcai csevegése is gyülekezésnek számít, és az ilyen, spontán formában ezután tilos lesz. Viszont örömhír, hogy a magyar társadalom higgadt természetű, szó nélkül nyelte le a békát.

Gondoltak ők az állami ünnepek méltó megünneplésére is. Ne legyen ott senki, aki nem oda való, senki, aki nem fúj velük egy nótát, senki, akinek a legkisebb kifogása is lenne a rezsim ellen. Ezért – bár közterületen még nem tilos tüntetni – a Kossuth tér nemzeti ünnepek alkalmával „elveszíti közterület jellegét” – emlékeznek, mint az MNB-ből kihordott százmilliárdok, amik szintén elvesztették közpénz jellegüket(!) – s jeles napokon ott betiltják a tüntetéseket. Viszont örömhír, hogy a magyar társadalom higgadt természetű, szó nélkül nyelte le a békát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.