2018. november 7., szerda

TRUMP ELVESZÍTETTE A FÉLIDŐS VÁLASZTÁST, A DEMOKRATÁKÉ A KÉPVISELŐHÁZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.11.07.


“Told el a seggedet szavazni” – ezekkel a szavakkal zárta a félidős választási kampányát minden idők legbarbárabb amerikai elnöke. Trump szokásához híven presztizskérdést is csinált a választásból, és maga idézte elő azt a helyzetet, hogy a választás róla szóljon. A felmérések szerint a választók kétharmada Trumpról szavazott, és úgy adta le a voksát.

A CNN közvéleménykutatása szerint Trumpot az amerikaiak 55 százaléka elutasítja, mint az Egyesült Államok elnökét. Ez rendkívül magas arány, Obamát távozásakor is több mint 60 százalék fogadta el. Ez tükröződött a választás végeredményében is: a demokraták nagy győzelmet arattak, jelentős többséggel megszerezték a republikánusoktól a képviselőházat.

Az eredményről mindent elmond, hogy a betegesen önmutogató Trump a választás estéjén nem állt a nyilvánosság elé, nem értékelte az eredményt. Annak ellenére, hogy a szenátus a republikánusok kezén maradt. Ez ugyanis nem mutatja be a Trumppal szemben erősödő utálatot, mert a szenátusnak csupán egyharmadát választották újra, és olyan republikánus államok szenátorait, ahol becsukott szemmel szavaznak a republikánus jelöltekre.

Ennek ellenére voltak meleg pillanatok, mert Texast kevés híján elveszítette a végtelenül ellenszenves szélsőjobboldali Tea Party-vezér, Ted Cruz, és Floridát is majdnem elbukták, ahol győzelme esetén Amerika történetének első fekete kormányzója győzött volna a déli államban. Ennek azért van nagy jelentősége, mert Florida a klasszikus volt rabszolgatartó államok egyike. Floridán belül a nagyvárosok szavazói így is tönkreverték a republikánus jelölteket.

Általában is elmondható, hogy a republikánusoknak nem sok esélye van a nagyvárosokban, ahol az ország felvilágosultabb és iskolázottabb része él. Az intelligencia elutasítja a bigott republikánusokat, a nyíltan rasszista, s betegesen hazudozó Trumptól pedig viszolyog. De a képviselőházi választáson a republikánusok azért is veszítettek, mert a hagyományosan republikánus szavazóknak számító kisvárosi, külvárosi és vidéki réteg elfordult Trump miatt a republikánusoktól. Itt szereztek a demokraták képviselői helyeket.

Trump magát tette meg a választás tétjének: kijelentette, hogy a választás róla szól, és a választók ezt szívesen fogadták, hogy kinyilvánítsák vele szembeni elutasításukat. Ahogy az alábbi felmérésből látszik, a Trumpot erősen elutasítók 47 százalék, majdnem a fele az Egyesült Államoknak, míg az őt erősen elfogadók is csak 31 százalék, a lakosság harmada...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.