2018. december 2., vasárnap

A CEU ELÜLDÖZÉSE AZT MUTATJA, HOGY AKI MÁST GONDOL A VILÁGRÓL, MINT A FIDESZ, ANNAK NINCS HELYE MAGYARORSZÁGON

444
Szerző: erdelyip
2018.12.01.


...Hivatalosan ma járt le a határidő, amíg meg lehetett volna menteni az egyetemet, de év eleje óta egyre több jel mutatja, hogy el kell költözniük. Ez a magyar diákoknak lesz a legrosszabb.

A CEU-n van ösztöndíjas, ingyenes és fizetős képzés. Az ösztöndíjakat jellemzően Magyarországnál rosszabb helyzetben lévő országok szegényebb diákjai kapják. Ők ebből a pénzből fizetik a szállásukat és más költségeiket, míg az egyetemre járnak Budapesten. A képzésért a tehetősebb nyugati diákok fizetnek, és nekik kevésbé okoz gondolt bérelni egy itteni lakást. A magyarok jelentős része ingyen, vagy relatív kisebb ösztöndíjjal tanul az egyetemen (ez szakonként azért változó), és közülük értelemszerűen sokaknak szállásra nincsen gondja. Amíg a CEU Budapesten van.

A fizetős nyugati diákok jelentős része a bécsi lakásbérlet költségét is ki tudja majd gazdálkodni. A szegényebb diákokról ösztöndíjjal és kollégiummal várhatóan továbbra is gondoskodik majd az egyetem. Ehhez képest a magyar egyetemisták közül sokaknak számára egy csapásra elérhetetlenné válik a CEU, mert még ha továbbra is ingyen tanulhatnak majd, akkor is nagyon kevesek tudják majd a bécsi tartózkodást kifizetni. Emiatt vissza fog esni a CEU-n tanuló magyar diákok száma.

Ha az amerikai diplomát adó képzés Bécsbe költözik, akkor a magyar oktatási tevékenységnek is befellegzett.

A CEU-ra azért jár a külföldi és magyar diákok döntő többsége, mert az Egyesült Államokban is elismert diplomát ad. Van néhány kurzus, amit Magyarországon is akkreditáltak, beiktatták itthon kötelező elemeket, de ezek önmagukban nem fenntarthatóak. Nem fognak ingázni az oktatók Bécsből Budapestre, nem fog a CEU hosszútávon fenntartani itthon is infrastruktúrát, hogy három és fél diáknak órát tartsanak.

Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben. (...) Magyarország egy olyan ország, amely a tudást támogatja, de a csalást nem tűri el.

Ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta még 2017 tavaszán, a CEU elleni támadások legelején. Orbán pontosan tudja, hogy szó sincs itt csalásról, szó sincs jogosulatlan előnyről. Abszurd érvelésében azt állítja, hogy az országnak hátránya származik abból, hogy az egyik egyetemén külföldön is diplomával elismert tudást adnak. Valójában persze nem gondolja ezt, hazudik, hogy politikai számításból kiszúrjon az ország polgárainak egy részével.

A CEU magyarországi működése semmilyen társadalmi csoport érdekeit sem sérti, senkinek sem lesz attól jobb, ha majd már nem itt működik az egyetem.

Mikor elüldözi a CEU-t, akkor a magyar kormány azt mondja, hogy akik mást gondolnak a világról, mint a Fidesz, azok jobb, ha elhúznak. Azok nem tagjai a közösségnek. És pénzt, energiát nem kímélve, az államszervezetet mozgósítva mindent megtesznek azért, hogy elkergessék őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.