2018. december 6., csütörtök

"A KÖZEPESEN ÜGYES RAKODÓ IS MILLIÓKAT ÖSSZEDÉZSMÁL" - SIMÁN MEGELŐZHETŐ LENNE A REPTÉRI FOSZTOGATÁS?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY ZSÓFIA
2018.12.06.


Egyszerűen ki lehet sétálni a poggyászokból ellopott laptopokkal, ékszerekkel, van olyan rakodó, aki a béréből megfizethetetlen, 10 milliós autóval jár, nyílt titok, hogy mik a „jó járatok” – ilyen részletekről is kitálalt egy Ferihegyen dolgozó rakodó, aki sokszor egy műszakban pakolja a bőröndöket a tolvajokkal. Pontosan megmondta, milyen ellenőrzéssel lehetne csökkenteni a fosztogatást, ezt a hvg.hu-nak átadott videóval is alátámasztotta. Megkérdeztük erről a Budapest Airportot, de nem válaszoltak, viszont előre büntetőjogi következményeket emlegettek a videók miatt.

Testkamera viselésére kötelezhetik a repülőtéri rakodómunkásokat, de ez csak egy lehetséges szigorítás abból a 18 pontból álló javaslatból, amivel a ferihegyi reptér, illetve a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság felszámolná a poggyászok fosztogatását – napok óta erről szólnak a hírek. A Budapest Airport szóvivője, Hardy Mihály körbeturnézta a médiát, azt bizonygatva, hogy mennyire komolyan veszik a csomagok dézsmálása miatti botránysorozatot, és ilyen látványos megoldásokon agyalnak.

Ehhez képest múlt héten szintén Hardy Mihály a hvg.hu kérdéseire egyszerűen nem volt hajlandó érdemben válaszolni. A hivatalos reagálás akkor szó szerint annyi volt: „A Budapest Airport nem kívánja kommentálni az Ön által feltett kérdéseket. A Budapest Airport a biztonsági területen is a törvényi és hatósági előírásoknak megfelelően működik”. A szóvivő azután hárított így, hogy egyértelműen a tudomására hoztuk: részletes belső információkkal rendelkezünk, és olyan, a helyszínen készült videofelvételek vannak a birtokunkban, amelyek bizonyítják, hogy alapvető biztonsági hiányosságok vannak a reptéren.

Ezért a válaszadás megtagadásán túlmenően Hardy „felhívta a figyelmünket, hogy az említett ’titkos videofelvétel’, amennyiben valóban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér biztonsági területén készült – például dolgozói biztonsági beléptetési pont, utasbiztonsági ellenőrzés területe stb. – súlyosan megsérti a Repülőtér Rendet, mert ezen a területen szigorúan tilos fénykép- vagy videofelvételeket készíteni”. Ezért aki ilyet engedély nélkül készít vagy közzétesz, az büntetőjogi felelősséggel tartozik – tette hozzá némi fenyegető éllel.

A reptéri fosztogatással foglalkozó eddigi tévériportokban és cikkekben már megszólaltak korábbi rakodók vagy a Budapest Airportnál dolgozók. Azonban sikerült találnunk egy olyan rakodót, aki jelenleg is az egyik nagy földi kiszolgáló cégnek dolgozik – sokszor a tolvajokkal egy műszakban. Előre leszögezte: azért tálal ki, mert szeret itt dolgozni, és hátha változást hoz, ha új információk kerülnek nyilvánosságra arról, mi folyik a reptéren. „A kollégáim között is sokan rendesek, tisztességesek. Elég volt abból, hogy a szarkák miatt minket is megbélyegeznek, velünk is úgy bánnak, például a reptéri rendőrség, ahogy a tolvajokkal szokás” – magyarázta az indokait. Nem járult hozzá nevének nyilvánosságra hozatalához, hiszen akkor biztosan kirúgnák, de igazolta, hogy valóban jelenleg is a reptéren dolgozik...

Befelé átvilágítás, kifelé simán kisétál...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.