2018. december 6., csütörtök

AKADÉMIAI KUTATÓHÁLÓZATOK: EGYRE DURVULÓ HARC AZ MTA ÉS PALKOVICS LÁSZLÓ KÖZÖTT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2018.12.06.


Megmerevedtek a frontok az MTA és az innovációs miniszter közötti, az akadémia kutatóhálózatának jövőjéről szóló tárgyalások során. A miniszter a nyomásgyakorlás széles tárházát veti be, hogy meghátrálásra kényszerítse az Akadémiát, de az akadémikusok mai közgyűlése támogatásáról biztosította Lovász László elnököt. A tét nagy: a minisztérium szerint a hatékonyságot kell növelni, míg az akadémikusok szerint a tudomány szabadsága a tét. 

A teremben, ahol az MTA rendkívüli közgyűlését követő sajtótájékoztatóra várakozó újságírók ültek, egyszer csak megjelent egy asszisztens, aki fogta Palkovics László névtábláját és elvitte. Pedig az eredeti tervek szerint a tájékoztatón az innovációs és technológiai miniszter is részt vett volna, hiszen a rendkívüli közgyűlés témái – kutatóintézeti hálózatának sorsa és az MTA jövő évi költségvetése – mind-mind olyan kérdések, amelyek megválaszolása nem megy a miniszter nélkül. A kormány ugyanis nyáron módosította az akadémiai, illetve a költségvetési törvényt, s ennek következtében a Palkovics László által felügyelt Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz került az MTA költségvetésének kétharmadát kitevő akadémiai kutatóhálózat működését biztosító forrás, továbbá a kutatásokat támogató pénzek egy része is.

A rendkívül feszült és komor hangulatú tájékoztatón Lovász László, az akadémia elnöke elmondta: arra számítottak, hogy a miniszter eljön, és ismerteti elképzeléseit arról, miként is szeretné biztosítani az akadémiai kutatóhálózat finanszírozását. Ehelyett azonban csak egy levelet küldött, amelyben azzal indokolta távolmaradását, hogy a közgyűlés tervezett témái szerinte nem relevánsak.

– Ezt én nem tudom elfogadni, mert a közgyűlés minden olyan információval foglalkozott, ami a rendelkezésünkre állt. És nagyon lényeges lett volna, hogy megtudjuk, hogyan szeretnék az akadémiai kutatóhálózatot finanszírozni a közeljövőben. Nagyon sajnálom, hogy a miniszter úr nem méltatja az Akadémia közgyűlését arra, hogy az elképzeléseit közvetlenül megossza azokkal, akik ezért a leginkább felelősek, hiszen a közgyűlés az MTA legfőbb határozathozó szerve – jelentette ki Lovász László, aki ismertette a Közgyűlés által hozott határozatokat is (lásd keretes írásunkat)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.