2018. december 8., szombat

ANNEGRET KRAMP-KARRENBAUER VÁLTJA ANGELA MERKELT A NÉMET KORMÁNYPÁRT ÉLÉN

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2018.12.07.


Annegret Kramp-Karrenbauert választotta elnökké a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) hamburgi kongresszusa. A kormánypárt új elnöke Angela Merkel bizalmasának számít. Merkel a kancellári posztot szeretné megtartani a 2021-ig tartó ciklus végéig, utána vissza akar vonulni.

Annegret Kramp-Karrenbauer egyértelműen Merkel embere, így jelentős irányváltás nem várható a vezetése alatt, a CDU elnökeként pedig várhatóan megfelelő támogatást ad a kancellár további munkájához. A politikus 2000-től Saar-vidéken töltött be különböző tartományi miniszteri posztokat (belügyi, sport, oktatási, családügyi), majd 2011-től tartományi kormányfő lett. Jól oldotta meg a helyi politikai válságokat, így 2012-2017 között is a poszton maradt. Országos ismertségre tett szert annak ellenére, hogy egy kis, periférikus tartományt vezetett. Miközben 2017-ben a CDU komoly veszteségeket szenvedett a tartományi választásokon, a Saar-vidéken ő még növelni is tudta a kormánypárt támogatottságát. Merkel kezdeményezésére ezután lett a CDU szövetségi főtitkára 2017-ben. Sokak szerint az országos politikába emelésével maga Merkel készítette elő saját utódlását.

A bonyolult neve miatt Németországban is csak AKK-nak emlegetett Kramp-Karrenbauer mérsékelt, kompromisszumkész és jól be van csatornázva a párton belül. Azt mondják róla, hogy nem ideológiák mentén cselekszik, ért a hatalmi stratégiához és képes végigvinni akaratát. Míg menekültügyben inkább a Merkel-féle centrista álláspontot képviselte, addig társadalompolitikai kérdésekben kifejezetten konzervatív. Az elmúlt időszakban próbálta távol tartani magát a kancellár néhány döntésétől, hogy mutassa, nem csak Merkel bábja. „Egyszer s mindenkorra tisztáznunk kell, hogyan ítéljük meg 2015 őszét" – utalt a német menekültpolitikában elkövetett hibákra, amelyeknek szerinte nem szabad még egyszer megtörténniük.

Az 56 éves, három gyermekes Kramp-Karrenbauer szeret olvasni és rajong az AC/DC-ért. A választás előtt a kongresszus résztvevőinek tartott beszédében azt mondta: megtapasztalta, mit jelent összeegyeztetni a családi életet és a karriert. Számára nincs liberális vagy konzervatív CDU, nincs piacbarát vagy munkavállalóbarát CDU, csak egy egységes CDU van, az elmúlt 18 évben pedig megtanulta, hogy a vezetői képesség a belső erőn és nem a hangerőn múlik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.