2018. december 8., szombat

"AZ OROSZOK GYAKORLATILAG MEGISMÉTELTÉK A WATERGATE-ADATLOPÁSI BOTRÁNYT"

HVG ONLINE
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2018.12.08.


Magyarországon a közmédia vállalja az orosz álhírek terjesztését, miközben Európa-szerte védik tőlük a közvéleményt – összegezte Győrffy Dóra egyetemi tanár, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Budapesti Corvinus egyetemi tanára a HVG-nek adott interjúban, amelynek rövidített változata a hetilapban jelent meg.

HVG: Az ön fő kutatási területe a bizalom hatása a gazdaságpolitikára, újabban viszont az orosz-amerikai viszony foglalkoztatja. Mi a váltás oka?

Győrffy Dóra: Donald Trump ténykedését a kampánya óta követem, számomra már akkor félelmetes volt az a kijelentése, hogy a NATO felesleges és elavult. Ezzel a II. világháború óta létező védőernyőt tette kérdésessé. A NATO gyengülésével pedig a korábbinál sokkal erőteljesebb orosz befolyás válik lehetővé Európában. Márpedig a markáns geopolitikai szerepre törekvő Putyin elnöknek az az érdeke, hogy az Egyesült Államok minél inkább kivonuljon a térségből.

HVG: Egyszerűen hihetetlen, hogy orosz hackerek képesek voltak befolyásolni az elnökválasztást. Mi derült ki eddig?

GY. D.: Amit megerősítettek a titkosszolgálatok és már a bírósági ítéletek is, hogy az oroszok a közösségi médiában erős kampányt folytattak Trump mellett, Clinton ellen. Vele szemben még Bernie Sanderst is támogatták, aki a Demokrata Párt előválasztáson veszített ugyan, de az ő híveit továbbra is agitálta az orosz propagandagépezet, hogy ne szavazzanak Hillaryra. Közel 150 millió embert értek el csak a Facebook-on! Behatoltak a Demokrata Párt adatbázisába, ellopták a stratégiát, megkaparintották a szimpatizánsok listáját, győzködték őket, hogy ne menjenek el szavazni, vagy egy harmadik párt jelöltjére adják le a voksukat.

"Az adatlopás gyakorlatilag a Watergate botrány megismétlődése, annyi különbséggel, hogy ezúttal egy ellenséges külföldi hatalom volt az elkövető."

Az adatok felhasználásában pedig nagy valószínűséggel a Trump-kampány emberei is közreműködtek. A beavatkozás jelentőségét mutatja, hogy három olyan államban, ahol Clinton esélyesként veszített, két-háromszoros volt azoknak a száma, akik valamelyik harmadik párt jelöltjére voksoltak, mint másutt. Wisconsinban, Michiganben és Pennsylvaniában összesen 70 ezer szavazaton múlott, hogy nem Clinton nyert. Ezzel 46 elektori szavazat ment el. Wisconsinban például Clinton durván húszezer szavazattal maradt alul, miközben a libertariánus Gary Johnsonra csaknem 107 ezren, a zöldpárti Jill Steinre 31 ezren szavaztak.

Mások még ennél is tovább mennek, Craig Unger a House of Trump, House of Putin című könyvében például azt bizonyítja, hogy

"Trumpnak több évtizedes kapcsolata van az orosz maffiával."

Azokban az években, amikor Oroszországból ömlött ki a tőke, a Trump-ingatlanok egy részét ebből a nem legális jövedelemből vették meg, vagyis pénzmosásra használták azokat. Miután a 90-es években Trump többször is csődöt jelentett, és az amerikai bankok nem hiteleztek neki, orosz és közép-ázsiai pénz folyt a vállalkozásaiba. Sokkal mélyebb volt ez a kapcsolat, mint gondolnánk. Már 1987-ben meghívták Moszkvába, azóta folyamatos figyelmet érdemelt ki mind az állam, mind a szervezett bűnözés részéről. Trump úgy tekintett az orosz segítségre, hogy a barátai támogatják, eszébe sem jutott, hogy ez külső beavatkozás az amerikai választásokba...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.