2018. december 8., szombat

FELSZÓLALÁS AZ MTA RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉSÉRŐL: A FÉLELEM ORSZÁGÁVÁ LETTÜNK

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.12.08.


Csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartott a Magyar Tudományos Akadémia, ahol a tagok döntő többsége megszavazta, hogy nem fogadják el az akadémiai kutatóintézetek átszervezésére vonatkozó kormányzati tervet.

Lovász László MTA-elnök beszámolt arról, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) már 2019 első negyedévében sem finanszírozná az érintett kutatóintézetek működését, azaz a kutatók havi fizetésén kívül minden más, például a kutatásokra fordítható összeget (a keretösszeg nagyjából felét) visszatartaná, amíg a kutatókból és a minisztérium küldötteiből álló bizottság megállapodásra nem jut a kutatóhálózat átszervezéséről. Lovász ismertette azokat a feltételeket is, amelyek mentén az MTA is el tudná képzelni az átszervezést. A kormány júniusban rukkolt elő azzal a tervvel, hogy az akadémiához tartozó kutatóintézetek finanszírozásának jelentős részét az ITM hatáskörébe utalná, azaz a kutatási pénzek jó részének elosztásáról a jövőben nem az elvben autonóm MTA, hanem a magyar kormány döntene.

Somogyi Péter neurobiológus, aki 2013 óta az MTA rendes tagja, előterjesztést tett és fel is szólalt a tegnapi közgyűlésen. Előterjesztését a közgyűlés 232 igen (61,2 százalék) és 47 érvénytelen szavazat mellett elfogadta. Somogyi 1996 óta az Oxfordi Egyetem professzora, 1998 óta az oxfordi Anatómiai és Neurofarmakológiai Intézet igazgatója, rendes tagja az angol Királyi Akadémiának, a Német Tudományos Akadémiának és az Európai Akadémiának. Az alábbiakban az ő előterjesztését, majd felszólalását közöljük változtatás nélkül:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.