2018. december 8., szombat

AZ USB ALJAZATOKHOZ IS KÉSZÜLT DIGITÁLIS KOTON

MA IS TANULTAM VALAMIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2018.12.08.



...Ma már egyre több nyilvános helyre telepítenek USB töltőket. A reptereken gyakori látvány, ahogy az emberek a póznaszerű, aljzatokkal telezsúfolt, kis körpultokkal díszített töltőállomások körül sereglenek, hogy két átszállás között felhizlalják a lemerült telefonjaikat – csak éppen ezek a nyilvános töltési pontok kedvelt célpontjai a hekkereknek. Az emberek úgy vannak vele, hogy viharban minden kikötő jól jön – és ki az, aki kibervédelmi ellenőrzést végezne egy nyilvános hotspotnál, mielőtt rádugja az 1 százalékra lemerült telefonját? Senki. Így viszont a telefontöltők ideális gócpontjai lesznek az USB alapú hekkelésnek, az úgynevezett juice jackingnek.

Na, az ilyen helyzetek ellen véd a USB Condom. A külseje még csak nem is emlékeztet egy kotonéra: egy nyomtatott áramköri lap adja a lelkét, amire egy USB aljzatot és egy USB csatlakozót szereltek. A csatlakozót bedugjuk a nyilvános aljzatba, a kondom aljzatába meg a saját készülékünket, és a nyomtatott áramkör lehetetlenné teszi, hogy az elektromos töltésen kívül bármilyen adat átszivárogjon a kábelen. Az USB kábelek ugyanis adatátvitelre is alkalmasak, de a kondomok épp ettől védik meg: csak az áram megy rajtuk keresztül, semmi más.

Bár az ötletet – és a belőle készült terméket – először a SyncStop dobta piacra, azóta több változat is készült belőle. A digitális kotonok ára 5-10 dollár körül mozog, de akinek van forrasztópákája, az a saját verzióját is elkészítheti; az interneten találhatunkkapcsolási rajzokat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.