2018. december 1., szombat

CSAK AKKOR VIZSGÁLJÁK A CEU-T, HA MÁR ELÜLDÖZTÉK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2018.12.01.


A kormány ma még aláírhatja a CEU-megállapodást – ha nem teszik, az egyetem jövőre Bécsben indítja meg képzéseinek nagy részét. Az Oktatási Hivatal majd januárban kezd vizsgálódni.

A magyar kormány elrendelhette volna, hogy az Oktatási Hivatal folytasson szakmai vizsgálatot a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében, ám ezt várhatóan csak jövő év elején folytatják le – hetekkel azután, hogy az egyetemnek döntenie kell arról, a jövőre beiratkozó diákok számára Budapesten vagy Bécsben hirdesse meg amerikai akkreditáltságú képzéseit. 

Az Orbán-kormány több mint egy éve halogatja annak az államközi megállapodásnak az aláírását, amely garantálná, hogy a CEU továbbra is amerikai egyetemként működhessen Magyarországon. A felsőoktatási törvény tavaly áprilisi módosítása ugyanis előírja: külföldi egyetem csak akkor működhet Magyarországon, ha székhelyállamában is van államilag elismert oktatási tevékenysége. New York állam már két alkalommal is biztosította a magyar kormányt: a CEU megfelel ennek a feltételnek. A kabinet ennek ellenére nem hajlandó aláírni a megállapodást. Érvelésükből az látszik: még a New York-i Oktatási Hivatalnak sem hiszik el, hogy a CEU-nak vannak államilag elismert képzései az Egyesült Államokban. 

Az egyetem vezetése jelezte: december 1-ig, azaz a mai napig tudnak várni. Ha ma sem születik megállapodás, kénytelenek lesznek bécsi campusukon meghirdetni amerikai akkreditációval rendelkező képzéseiket. Hangsúlyozták: a határidőt nem ultimátumként kell értelmezni, egyszerűen csak arról van szó, decemberben már meg kell tudni mondaniuk jövőbeni diákjaiknak, hova adják be jelentkezésüket. 

– Érdekes, hogy a magyar Oktatási Hivatal még nem lépett az ügyben, holott ez az egyetlen olyan szerve a magyar államapparátusnak, amelynek van fogalma arról, hogyan működik egy egyetem, hogy néz ki pontosan a jogi szabályozás – nyilatkozta lapunknak Enyedi Zsolt rektorhelyettes. Szerinte feszültségoldó gesztus lett volna, ha a hivatal is szakmai vizsgálatot indít az ügyben. Igaz, ehhez a kormány közbenjárására lett volna szükség; a CEU-nak van érvényes működési engedélye, annak következő felülvizsgálatára törvény szerint csak jövőre kell sort keríteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.