2018. december 1., szombat

HOGYAN ÁLLNAK ORBÁN BALKÁNI BARÁTAI A BÜNTETŐBÍRÓSÁGOKKAL?

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2018.12.01.


A magyar parlamentben is szóba került már többször, hogy Orbán Viktor balkáni barátainak igencsak meggyűlik a baja hazájukban az igazságszolgáltatással. Különösen a büntetőtörvényszékekkel. Áttekintjük, hogy a kormányfő és földije, Mészáros Lőrinc kikkel barátkozik – tőlünk délre. Kiderült, hogy nem egy délkelet-európai politikai szövetséges, illetve helyi „Orbán-imitátor” a börtön szélén evickél vagy már rács mögé is került. Sőt megtörtént, hogy egyik barátja a börtönből járt be a parlamenti ülésekre.

Ha az elítélt Orbán-barátokat vesszük sorba, elsőként nyilvánvalóan adódik az elmúlt hetek slágertémája, a macedón szökevény, Nikola Gruevszki magyarországi befogadása. A menekültstátuszt kapott szkopjei exminiszterelnök miatt Orbán Viktor számtalan bírálatot kapott a magyar parlamentben. Gruevszkit egy nagy értékű Mercedes zavaros beszerzésében játszott szerepe miatt ítélték el jogerősen két évre. A letöltendővé vált büntetés elől Magyarországra szökött a politikus. Unokatestvére, Szaso Mijalkov volt titkosszolgálati főnök viszont már őrizetben van.

Mijalkov letartóztatása azért lehet fontos, mert ő a kulcsszereplője azoknak az ügyeknek, amelyek a Gruevszki elleni fontosabb vádak alapját képezik. A legkritikusabb ügy a 20 ezer ember lehallgatásával kapcsolatos 2015-ös botrány – ezekben az esetekben még folyik a jogi eljárás. Ennek az ügynek az egyik mellékszála, a lehallgatóberendezések beszerzése volt. A beszerzéskor esetleg kifizetett jutalék is talán egy budapesti bankon keresztül bonyolódott, erről szintén beszámoltunk már a 24.hu-n...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.