2018. december 27., csütörtök

ELKÉSZÜLT A VÁRBAN AZ ÚJ MINISZTERELNÖKI IRODA

MAGYAR IDŐK
Szerző: Magyar Idők
2018.12.27.


Orbán Viktor miniszterelnök új székhelyét az Index Urbanista blogjának a munkatársai járhatták be a napokban. A budai Várban található karmelita kolostorban kialakított irodákat hivatalosan januárban veheti birtokba a kormányfő és a stábja. A blog beszámolója szerint a belső kifejezetten puritán lett, a legtöbb irodahelyiség a szerzetesi cellák méretét őrzi, miközben megfelelően felszereltek, pél­dául minden helyiségben falfűtést alakítottak ki. Mint írták, a házba csak egy helyen került egy – ellipszis alakú – új feljáró, amelynek közepén felvonóval oldották meg az akadálymentesítést.

A nagyobb tárgyalók az épület északi végébe kerültek, ahol az egykori rendház főbb helyiségei voltak. A kormány ülésterme az egykori refektóriumban, vagyis a szerzetesek közös ebédlőjében kapott helyet. A Duna felőli oldalon sorakoznak a kisebb tárgyalók, irodák, az étkező és egy melegítőkonyha. Az egyszerű kialakítású belső kertet nem teszik látogathatóvá.

Külsőleg mindössze egyetlen jelentős beavatkozás történt a házon: az erkély építése a Duna felőli oldalon. A kápolnának nevezett szárnyban utoljára a Táncszínház működött, amely hamarosan a Millenárison kap új helyet, ahol lapunk értesülései szerint februárban kezdik meg az előadásokat. A tervezésért felelős építész, Zoboki Gábor feladata volt egyszerre megvalósítani egy XVIII. századi rendház rekonstrukcióját és a kormányfő munkahelyének kialakítását. A műemlékvédelmi előírások, valamint a kormányzati igények figyelembevétele mellett meg kellett őriznie a kolostor szellemiségét is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.