2018. december 6., csütörtök

IDŐCSAPDÁBA EJTETTÉK AZ ORSZÁG EGYIK LEGNAGYOBB MÚZEUMÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.12.06.


A kormányzati sikerpropagandával szemben a Néprajzi munkatársai azt állítják, a költözés
 körül teljes a káosz.

Jó hír: az új Néprajzi Múzeum egy rangos nemzetközi versenyen elnyerte a világ legjobb középületének járó díjat. Rossz hír: az elismerés nem a valóságos épületnek, hanem a látványtervnek szól, a Városligetnél épülő múzeum helyén egyelőre csak hatalmas gödör ásítozik. Még rosszabb hír: a Kossuth térről eltávolított intézmény dolgozóinak sejtelmük sincs, hogy mikor, hova és hogyan tudják átvinni a hatalmas gyűjteményt.

Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója ugyanakkor lapunknak azt állította, hogy a költöztetés a tervezett ütemben zajlik. Közlése szerint a Városliget Zrt. és az EMMI szakembereivel együtt, a vonatkozó kormányhatározatoknak megfelelően végzik a költözési és logisztikai feladatokat. Miközben a főigazgató úgy látja, minden a legnagyobb rendben van, a múzeum (nevük mellőzését kérő) munkatársai ennek pontosan az ellenkezőjéről számoltak be a Népszavának. 

Időcsapdában vagyunk – jelentette ki egyikük. A kormány döntése értelmében a múzeumnak 2019 végéig kell elhagynia a Kossuth téri ingatlant, amit a Kúria és a Legfőbb Ügyészség vesz birtokba. Az új városligeti épület azonban csak 2021-re készül el. Már amennyiben tényleg elkészül addig: az ilyen volumenű beruházásoknál gyakori a csúszás. Ráadásul a bíróság nemrég hatályon kívül helyezte az építési engedélyt, és új eljárás lefolytatására utasította az V. kerületi kormányhivatalt. 

A múzeum egy éve zárva van, de a csomagolás pillanata még nem érkezett el. Kemecsi Lajos tájékoztatása szerint „a kiállítóterekben jelenleg is a költözés előkészítése zajlik. Ez revíziókat, digitális fotózást, QR-kódokkal való ellátást, állományvédelmi tevékenységet, a szállításhoz-mozgatáshoz elengedhetetlen restaurátori beavatkozásokat jelent.” 

A Néprajziban őrzött mintegy 220 ezer tárggyal a Szabolcs utcai raktárba kellene áthurcolkodni, ami viszont nincs kész. Bár a főigazgató azzal kalkulál, hogy a raktárat jövő év elején átadják, és ezt követően indulhat a műtárgyak költöztetése, a munkatársak körében olyan hírek terjednek, hogy a Szabolcs utcai épületegyüttes csak nyáron lesz fogadókész állapotban. Mérget semmire sem lehet venni. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa idén februárban azt mondta, hogy a Szabolcs utcai komplexum (ami a legkorszerűbb ilyen típusú intézmény Európában) még ebben az évben elkészül. 

Az, hogy annak rendje és módja szerint kivárják majd, amíg a raktárban „beáll a pára és a klíma”, pillanatnyilag hiú ábrándnak tűnik. Így sem látszik, hogyan tartható a kormány által megszabott határidő. A biztonságos és szakszerű átköltözéshez ekkora tárgymennyiség esetén – tudtuk meg – minimum egy, de inkább két évre lenne szükség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.