2018. december 6., csütörtök

DURVA ÁRUHIÁNY JÖHET ANGLIÁBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.12.06.


Egy héttel azelőtt, hogy a brit parlamentnek szavaznia kell az EU és Nagy Britannia szétválásáról (rendezett Brexit), egyre nagyobb a bizonytalanság, szaporodnak a fenyegető katasztrófajóslatok. Ilyen például a hard Brexit esetén fellépő durva áruhiány.

Még az alkotmányos válság lehetősége is felrémlett, miután az ötnapos vita első mozzanataként az angol parlament kötelezte a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra azt a Geoffrey Cox főügyész által készített jogi tanácsadói dokumentumot, amely a Brexit-megállapodás lehetséges jogi következményeit értékeli. A képviselők úgy vélik, hogy a levél titokban tartásával a kormány akadályozta a parlamenti munkát. Ezzel megsértette a képviselőházat; márpedig ilyen verdikt eddig csak képviselőkkel kapcsolatban született, a szankciója pedig többnyire a parlamenti munkából való hosszabb-rövidebb kizárás.

Az ügy tehát példátlan, és ezért nem is lehet tudni, hogy lesznek-e következményei, vagy a felháborodás lecsillapultával elsiklanak fölötte, esetleg az események – mondjuk egy bizalmi szavazással, vagy a kormány bukásával - egyszerűen túlhaladnak rajta. Munkáspárti jelöltek már közölték, hogy a tervezet elutasítása esetén azonnal bizalmi szavazást kezdeményeznek a toryk vezette kormány ellen, de régóta közismert az is, hogy May miniszterelnök helyzete saját pártján belül sem stabil...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.