2018. december 22., szombat

KARÁCSONY ELŐTT HÁROM NAPPAL IS SOKAN TÜNTETTEK

INDEX
Szerző: Index / KOROKNAI GERGELY
2018.12.22.


Ez történt a pénteki, Szégyelld magad, János! néven meghirdetett összellenzéki tüntetésen

December 21-én, pénteken folytatódtak a túlóratörvény miatti tüntetések Budapesten és több vidéki városban is, a pénteki apropó a túlóratörvény csütörtöki aláírása volt.
Budapesten két, egymásba kapcsolódó tüntetést hirdettek meg. Előbb az este 6-ra a Kossuth tér mellé összehívott tömeg indult meg a Kétfarkú Kutyapárt békemeneteként egy belvárosi sétára – a Deák tér érintésével tért vissza a Kossuth térre a többezres tömeg.
Innen rövid füstbombázás és kivetítés – a decemberi tüntetések egyik szimbóluma, az O1G jelent meg a Parlamenten és a Néprajzi Múzeumon is – után a Momentum vezetésével, de az összes ellenzéki párt részvételével a Lánchídon át indultak a tüntetők a Várba, a Sándor-palotához a „Szégyelld magad, János!” című összellenzéki, szakszervezetek és civilek részvételével tartott demonstráció keretében. Ide este 10-re érkeztek meg a tüntetők.
A Sándor-palota előtt több beszéddel készültek, a sort Donáth Anna, a Momentum alelnöke nyitotta azzal, hogy ennyi tüntetést rég látott az ország, és addig nem állnak le, amíg nem érik el céljaikat, vagyis amíg nem törlik el a rabszolgatörvényt, a rendőri túlórákat, nem szüntetik meg a közigazgatási bíróságokat, amíg nem csatlakozik Magyarország az Európai Ügyészséghez, és amíg nem lesz független közmédia. „Legyetek dühösek és hangosak, mert jogotok van hozzá!" – zárta Donáth.

Az ellenzéki politikusok, civilek és szakszervezeti vezetők által tartott beszédek alatt visszatérő elem volt az ellenzék összekovácsolódása, az általános sztrájkra hívás, illetve, hogy nem a túlóra a megoldás, hanem a tisztességes fizetés mindenkinek.
A Liberálisoktól Bősz Anett, a Párbeszédtől pedig Szabó Tímea is azt hangsúlyozta, hogy ez csak a harc kezdete, utóbbi egyébként azzal az Áder-bábuval jelent meg a színpadon, amiért korábban 250 ezer forintos büntetést kapott Kövér Lászlótól.
Szintén közös pont volt, hogy 2019-ben ugyaninnen, ugyanilyen lendülettel folytatják majd a tüntetéssorozatot. Donáth 2019-es az ellenállás éveként jelölte meg.
A beszédek alatt a tömeg sokszor hangos skandálásban tört ki.
Zárkásként elénekelte a tömeg a Himnuszt.
Majd vécépapírokat dobáltak a téren, ahol volt egy-egy füstgránát is, de viszonylag gyorsan kiürült fél 12 táján...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.