2018. december 1., szombat

KORASZÜLÖTT INTENZÍV ELLÁTÁS: EGYRE NAGYOBB A BAJ A FŐVÁROSBAN

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2018.11.30.


Bár a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályának munkáját részben a Semmelweis Egyetemnek kellene átvennie, a kapacitáshiány itt is mind súlyosabb: a közelmúltban három szakorvos jelezte távozását a Perinatális Intenzív Centrumtól. Az egyetem közlése szerint semmi gond.

Nagyon súlyos gondok lehetnek december közepétől a fővárosi koraszülött intenzív ellátásban: a Magyar Hang értesülései szerint a Semmelweis Egyetem (SE) Perinatális Intenzív Centrumától (PIC) a közelmúltban három szakorvos jelezte távozását. Az osztály működését ez önmagában még nem veszélyeztetné. Ám részben ennek az intézménynek kellene átvennie az ellátást a Honvédkórháztól, amely szakemberhiány miatt december 16-tól felfüggeszti működését. Kérdés, hogy a többletfeladatok ellátását így miként oldják meg.

Lapunk úgy tudja, a feladat átvételére kijelölt másik intézménynél, a Szent János Kórház koraszülött intenzív osztályán sem áll rendelkezésre akkora kapacitás, hogy gond nélkül helyettesítsék a Honvédkórházat – különösen, ha a Semmelweis sem tudja fogadni a veszélyeztetett kismamákat és a koraszülött csecsemőket.

A Magyar Hang megkereste a koraszülött intenzív ellátás átvételére kijelölt intézményeket. A Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának tájékoztatása szerint nem három, hanem „csak” két szakorvos távozik – egyikük az idei év második felében hagyta el az intézményt, másikuk pedig jelezte ez irányú szándékát. Ez formálisan minden bizonnyal megfelel a valóságnak. Lapunk információi szerint ugyanakkor a PIC-et ténylegesen mégis három orvos hagyja el, akiknek egyike az intézmény berkein belül marad ugyan, de más osztályon. Az SE válasza szerint az orvosok távozása valójában nem is jelent gondot. – Az előzetes egyeztetéseknek megfelelően az egyetem felkészült a megnövekedett feladatok ellátására, és mindent megtesz azért, hogy az ellátás folyamatosságát biztosítsa. Az osztály jelenlegi szakdolgozói és orvoslétszáma nem veszélyezteti az ellátás biztonságát – zárta válaszát a SE...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.