2018. december 19., szerda

KÖZEL HÁROMSZÁZ FŐRE NŐTT A NEGYEDIK ORBÁN-KORMÁNY

24.HU
Szerző: DOMOKOS ERIA
2018.12.19.


Igaz, hogy évente több milliárd forintot kifizetünk biztosokra? címmel nyújtott be december elején írásbeli kérdést Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, miután a novemberi, miniszterelnöknek címzett kérdésére nem kapott pontos választ a kormányban dolgozó államtitkárok és biztosok létszámára vonatkozóan.

Novemberben arról érdeklődött az ellenzéki képviselő, hogy a minisztériumi leépítések érintik-e a biztosokat is, ám ez nem derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából: "Tájékoztatom képviselő asszonyt, hogy a szocialisták pazarló politikájával ellentétben Magyarország kormánya csökkentette a hivatalban lévő politikusok - parlamenti és önkormányzati képviselők - számát, ezen felül a központi közigazgatás háttérintézményeinek számát, valamint csökkenti a közigazgatásban dolgozók számát, mindezt annak érdekében, hogy gazdaságos és hatékony államot működtessünk" - írta Gulyás Gergely.

Vadai Ágnes decemberben ismét megkérdezte a minisztert, hogy hány államtitkár és biztos dolgozik a kormányban. Gulyás válaszában ezúttal minisztériumonként felsorolta a közigazgatási államtitkárok, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a miniszteri biztosok számát.

"Hatékony államra törekszünk, ezért a közszolgálat személyi állományát és szervezeti felépítését is mindig az adott feladatok alapján alakítjuk ki"

- írta a miniszter.

Ha a közölt számokat összesítjük, akkor kiderül, hogy jelenleg - a 13 miniszter mellett - 237 államtitkára és miniszteri biztosa van a 2018 májusában megalakult Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos teljesít szolgálatot a kormányzatban. A kérdés-válasz ugyan nem tért ki a miniszterelnöki megbízottakra, de a kormany.hu adatai szerint 12 személy miniszterelnöki megbízottként ad tanácsot a kormányfőnek, illetve lát el meghatározott feladatot (köztük Szili Katalin egykori MSZP-s képviselő, Hegedűs Zsuzsa szociológus vagy Bedros J. Róbert, aki a dél-budai szuperkórház létrehozásával kapcsolatban ad tanácsokat és koordinálja az előkészítést).

Emelkedtek a fizetések:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.