2018. december 17., hétfő

KÜLFÖLDÖN IS FELTŰNŐ AZ EGYSÉGES MAGYAR ELLENZÉK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.12.17.


Előjelnek látja a svájci közmédia tudósítója az utóbbi napok magyarországi tüntetésein látható ellenzéki összefogást. Szerinte ez a fajta egység változást hozhat a magyar politikában a korábbi állapotokhoz képest, amikor a kormány ellenfelei képtelenek voltak egy erőként fellépni a rezsim ellen. Az ellenzéki összefogás tényét más külföldi médiumok is kiemelik magyarországi jelentésükben. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Bár más európai tüntetésekkel szinte egy időben zajlottak a magyarországi kormányellenes demonstrációk, és inkább előbbiek kerültek vezető helyre a nemzetköz médiában, a budapesti eseményekkel is több lap foglalkozott.

A New York Times beszámol róla, hogy a Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr! elnevezéssel szervezett tüntetés résztvevőit tízezresre taksálták, akik a „Ne lopj!” és „Független bíróságot!” követeléseket skandálták, többek között.

A cikk az úgynevezett rabszolgatörvényt és a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló jogszabályt az Orbán Viktor miniszterelnök által kiépített autokrácia további erősödésének látja. A törvényhozás újabb fejleményeit a lap úgy értelmezi, mint a Fidesz hatalomra jutása, vagyis 2010 óta tartó folyamat egyik betetőzését, másik hasonlattal a demokratikus intézményrendszer koporsójába ütött újabb szögként írja le.

Teljesen nyilvánvaló, ki áll mögötte

A tüntetés egyik szervezőjét, Székely Tamást, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnökét is megszólította a hírügynökség, Ő arról beszélt, hogy a kormány semmibe veszi az egyszerű, kétkezi munkásokat, és ezt nem hagyják annyiban.

Az Orbán-rendszert jellemezve a civil szervezetek véleményét idézik, miszerint a Fidesznek kedvező választási rendszer következtében a kormányfőhöz hű emberek kerültek az intézmények élére, a barátai pedig sorra meggazdagodtak.

A tüntetés előzményei közt a CEU elűzését is megemlíti a tudósítás, valamint a Fidesz reakcióját is a negyedik napja tartó fellángolásról. A kormánypárt szerint teljesen nyilvánvaló, hogy a Soros György amerikai-magyar üzletember által felbérelt csőcselék és bűnözők vonultak ki az utcára.

Egységes ellenzék és Soros-bérencek

Az osztrák Kurier kiemelte, hogy elmúlt tíz évben nem történtek a mostaniakhoz hasonló, erőszakos jelenetekkel kísért tüntetések Magyarországon. A lap azt is fontosnak tartotta megemlíteni, hogy Budapesten kívül hat másik városban is demonstráltak az elégedetlenkedők a rabszolgatörvény ellen, amely a kormány részéről az egyre nagyobb munkaerőhiányra adott válaszként értelmezhető.

Az újság szerint a magyar munkaerő-piaci helyzet háttere, hogy egzisztenciális okokból épp úgy, mint az Orbán-rendszer elleni tiltakozásból, rengeteg fiatal hagyta és hagyja el az országot. A Kurier Hidvégi Balázs Fidesz-szóvivőt is idézi, aki szerint Soros-bérencek vonultak az utcára.

A cikk megállapítja azt is, hogy a baloldal, a liberálisok és a szélsőjobb ellenzék is összefogást demonstrált a vasárnapi és a korábbi tüntetések során...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.