2018. december 10., hétfő

LÉPRE CSALT ORBÁN VIKTOR - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.12.10.


Úgy tűnik, Amerika osztja Orbán Európa-vízióját – erről ír az amerikai Foreign Policy, miután az Egyesült Államok külügyminisztere felvázolta, hogyan képzeli el a jövőben az EU és hazája kapcsolatait. Nagy-Britanniában pedig arról jelent meg cikk, hogyan tudta becserkészni egy sportújságíró a magyar miniszterelnököt. A rabszolgatörvény elleni tüntetés szintén téma külföldön. Nemzetközi lapszemle a Klubrádióban.

Lehetetlen feladatra vállalkozott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter amikor a múlt héten országa Európa-vízióját akarta eladni Brüsszelben. Kijelentéseire talán csak Orbán Viktor magyar miniszterelnök, és feltehetően a hozzá hasonló autokrata vezetők lehettek vevők – írja ironikusan summázva az amerikai külügyminiszter uniós beszédét a Foreign Policy amerikai folyóirat.

Az amerikai elnököt, Donald Trumpot utánzó lenéző modor, a helyenként magának is ellentmondó megfogalmazások, az agresszivitása, amit kis nacionalizmussal és transzatlanti szólamokkal spékelt meg, más politikusoknál süket fülekre talált.

Pompeo üzenetének lényege, hogy a szabályokra támaszkodó, multilaterális rendszer, ami évtizedeken át a Nyugat közös érdekein alapult, működésképtelen lett mára. Példaként az ENSZ szervezetét is megemlítette. Kritikus megjegyzései Orbánt visszhangozták, sőt úgy fogalmaz a cikk, hogy a Fehér Ház a magyar kormányfő mellé állt, amikor felvázolta vízióját az EU-ról. A State Department vezetője zárt és nyitott társadalmak közti különbségről beszélt, szerinte omladozóban a nemzetközi közösség összetartó ereje, és a nemzetállamok ideje jött el.

Előadása végén Pompeónak saját magával is sikerült ellentmondásba kerülnie, mert miközben Amerikai világpolitikai vezető szerepéről beszélt, egyértelművé vált, hogy Európa nem lesz az amerikai külpolitika prioritása, pedig az Ázsiával és Oroszországgal való háborújában most lenne a leginkább szüksége Trumpnak transzatlanti szövetségeseire.

Nem gondolta, hogy Orbán kötélnek áll, de a foci hatott

"Számomra gáz a fickó. Ijesztőnek is mondanám. A megfélemlítés a legjobb hatalmi fegyvere" – mondja Orbán Viktorról David Goldblatt brit sport újságíró, aki a magyar fociról készült könyvet írni, amikor 2017-ben hazánkba látogatott. Aztán 12 év után ő lett az első újságíró, akinek interjút adott a magyar kormányfő úgy, hogy nem kormányközeli, ráadásul külföldi – erről számol be a Bristol Life brit portál.

A The Guardiannek írott cikkei általában népszerűek voltak, mert a sportot mindig összefolyatta a politikával, most sem tett másként, amikor a magyar futballról írt, és elnyerte a Foreign Press Association, a Nemzetközi Sajtó Szövetség legjobb sportsztorijának járó díjat.

„Hogyan csalta lépre a világ egyik legnagyobb diktátorát egy bristoli újságíró a focival?” Az e címmel megjelent írásból megtudjuk: egyáltalán nem számított arra, hogy interjút ad neki Orbán, akit egyik, a fociról írott, a Labda kerek című könyvével környékezett meg. Tudta, hogy óvatosan kell bánni a kérdésekkel, nehogy magára haragítsa.

Orbán egyébként javasolta, hogy könyvét fordítsák le magyarra. Körbevezette a felcsúti stadionban, és beszélt neki arról is, hogy csak magyar gyerekeket tanítanak Felcsúton, és Szerbiából, Ukrajnából valamint Romániából is toboroznak majd, tehát azokról a határon túli területekről, amelyek 1920 előtt még Magyarországhoz tartoztak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.