2018. december 10., hétfő

MIÉRT NEM MEGYEK VISSZA MAGYARORSZÁGRA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ / Zoltán
2018.12.10.


Nem Zoltán az első, aki megírta véleményét a témában (gondolom, nem is az utolsó). Ötven évesen, négy év nagy-britanniai élet után azt mondja, miként nem a pénz miatt lett határátkelő, így hazaköltözése sem pénz kérdése. Amiért különösen érdekes az írása, hogy közben a pénzen túli dolgokban hasonlítja össze az Egyesült Királyságot és Magyarországot.

„Lassan 4 éve élek az Egyesült Királyságban, nemrég múltam 50. Megpróbáltam ellenállni többször is a belső kényszernek, hogy NE írjak, de sajnos a kényszer erősebbnek bizonyult.

Titkon arra vágyom - mint mindenki -, hogy írásomnak legyen valamennyi hatása, de tudom, hogy egyedül úgysem érek el semmilyen érzékelhető eredményt.

Természetes, hogy mindenkinek csak a saját, szubjektív érzései számítanak, és az is természetes, hogy számtalan szempontból és léptékben lehet a kivándorlás kérdését megközelíteni.

Magyarország elhagyását döntő többségben anyagi okokból történő kivándorlásnak tulajdonítják azok, akik előszeretettel mondanak olyanokat ránk, mint pl.: „kitántorgók”, „elmentek Londonba mosogatni”… és hiába írják le néhányan közülünk, hogy „Nem, nem azért mentem el, hogy többet keressek”, ez mintha el sem hangzana, és teljességgel lepereg a magyar „hazafiakról”.

Már a jelzőkkel („kitántorgás”) is minősítenek, és vitán felül áll, hogy ezen jelzők bár burkoltan, de szándékoltan mégis pejoratívak.

Csak halkan írom le: Mit szólnátok, kedves magyar honfitársaim, akik így neveztek bennünket, ha én írnám azt rólatok, hogy „a langyos, szemetes és büdös iszapban ücsörgők”?

Vagyis ezennel udvariasan megkérnék mindenkit, aki a jövőben - akár posztban, akár kommentben - a fenti és hasonló jelzőket írná le, hogy ne tegye, ha nem szeretné leminősíteni önmagát.

Nyilván csak a magam nevében tudok nyilatkozni, és nem hinném, hogy annyira különleges lennék, hogy egyedül bennem fogalmazódott meg a gondolat, amelyet legszívesebben ordítva mondanék el mindenkinek:

NEM azért jöttem el Magyarországról, hogy többet keressek. Hanem azért, mert úgy éreztem, hogy megfulladok, ha ott maradok.

Volt egy egészen jól működő mikrovállalkozásom Magyarországon, anyagilag jól megvoltam. Lakás, ház, kert, autó, ha akartam, ide-oda utazhattam, és legalább egy évre előre mindig biztonságban éreztem magam, ami ilyen kicsi vállalkozásként szerintem nem rossz..."
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.