2018. december 15., szombat

MIT MONDTAM NEKED? SENKI NEM LÁTOTT SEMMIT, FEL TUDOD FOGNI?

444
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2018.12.14.


A szerda óta tartó tüntetéssorozat egyik legerősebb fotója volt, amin egy olyan fiatal tüntetőt kapnak éppen el a rendőrök a nagykörúti villamossíneken, aki mintha mosolyogna közben...

Mint most kiderült, ami utána történt, az ennél is sokkal erősebb volt.

M. 21 éves diák, állítása szerint nem aktivista, nem tagja semmilyen szervezetnek és nem tartozik a tüntetések szervezői közé sem, hanem érdeklődésből ment el a csütörtöki kormányellenes demonstrációra. A Kossuth térről a tömeg egy részével együtt indult el a Körúton.

Az elbeszélése szerint a tüntetés ekkortájt már lényegében abból állt, hogy egyre több rendőr érkezett, akik néha megpróbálták bekeríteni a tüntetőket és igyekeztek kiszorítani őket a Körútról. M. közelében egy rendőrautó parkolt le a Körút közepén és több rendőr szállt ki belőle. M. ekkor - mint azt a 444-nek elmesélte - a nála lévő gördeszkával leverte a rendőrautó bal oldali tükrét. A rendőrök üldözni kezdték, M. futva menekült és le is hagyta őket. Ezután egy időre megállt, majd ment volna tovább a Körúton, amikor a Wesselényi utcai villamosmegálló közelében hirtelen bekerítették, rávetették magukat és elvitték egy rendőrségi kisbusszal.

Innentől kezdődik a sztori meredek része. M. elbeszélése szerint miután elfogták és felvették az adatait, beültették egy kisbuszba két rendőr társaságában, majd rájuk zárták az ajtót.

Ez a videó az elfogása közben készült róla...

"Az egyikük az előttem levő székről hátrafordulva nyakon ragadott és elkezdett fojtogatni, hasbabokszolni. Ezután figyelmeztette a fiatal társát, hogy az nem látott semmit, és erről egy szót sem. Végül kinyílt az ajtó és beszálltak a többiek is."

M.-et ezután a Gyorskocsi utcai kapitányságra vitték.

A keze közben hátra volt bilincselve, de így is volt annyi mozgástere, hogy kipiszkálja a nadrágzsebében lévő telefonját és elindítson rajta egy hangfelvételt, majd a készüléket betuszkolja a dzsekije zsebébe.

Az alant meghallgatható felvételen állítása szerint a következő jelenet hallható: miközben szálltak volna ki a furgonból, M. megpróbálta leolvasni az őt a sztorija szerint fojtogató rendőr azonosítószámát. A rendőröket ez feldühítette, az pedig még inkább, hogy elárulta nekik, miszerint hangfelvételt is csinált a telefonjával.

Ezen a ponton kapcsolódunk bele az eseményekbe, az élvezhetőség kedvéért először egy átirat formájában:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.