2018. december 22., szombat

MOBILT AD A GYEREKNEK KARÁCSONYRA? EZEKET MINDENKÉPPEN ÁLLÍTSA BE RAJTA

HVG ONLINE
Szerző: PAVLÓ PÉTER
2018.12.22.


Az okostelefon évek óta az egyik legnépszerűbb ajándék, amit a szülők a gyerekeknek szánnak karácsonyra. Sorra vettük, milyen alkalmazásokat érdemes telepíteni, illetve milyen beállításokat érdemes elvégezni a mobilon, mielőtt az örömből sírás lesz.

Bár világszerte már 2,5 milliárd embernek van mobiltelefonja, részben az „új felhasználók”, részben a készülékcserék miatt továbbra is a mobil a legkeresettebb termék, ami bekerülhet a karácsonyfa alá. Gyakran kapják gyerekek is ajándékként, ma már egyáltalán nem ritka, hogy egy kisiskolásnak okostelefonja van. Ám a jó szívvel adott ajándékból veszélyforrás válhat, főleg ha a gyerek az első mobilját kapja, és nincs tisztában a kiberbiztonsági kérdésekkel, sem a szülők nem gondolnak arra, hogy gyermekük telefonján bármit is másképp kellene beállítaniuk, mint a sajátjaikon.

A szülőknek már jó előre érdemes felkészülniük arra, hogy felvilágosítsák gyereküket a mobil biztonságos használatáról. Ez a feladat nehezebb lehet, mint elsőre tűnik. Egy nemrég készült amerikai tanulmány szerint a legnagyobb probléma az, hogy a szülők és gyermekeik többet beszélgetnek az általuk használt mobileszközök működéséről, mint az azokon megtekintett tartalmakról. A kutatók úgy vélik, aggasztó, ahogy a szülők alig tudnak valamit arról, hogy gyerekeik mit néznek, mit töltenek le a mobileszközeikre. Ráadásul rendszerint nem is a szülők, hanem a gyerekek kezdik el megbeszélni a mobilon látottakat, egy idősebb testvér még fontosabb szerepet kap ezekben a beszélgetésekben, mint maguk a szülők.

A korlátok nélküli mobilhasználat nem csak a gyerekeket juttathatja kellemetlen – esetleg veszélyes – helyzetbe, de akár a családi költségvetést is megterhelheti. (Gondoljunk csak az alkalmazáson belüli vásárlásokról szóló költséges rémtörténetekre.) A problémák zöme egyszerűen megelőzhető, ha a gyerek eleve úgy kapja meg a mobilt, hogy arra bizonyos alkalmazásokat már feltelepítettek a szülők, illetve elvégeztek néhány fontos beállítást rajta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.