2018. december 8., szombat

NÉHÁNY MEGJEGYZÉS A MAGYAR KOMMUNISTÁK (A MÉRCE) KAPITALIZMUS-KÉPÉHEZ

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.12.08.


Isztin Péter korábbi cikkét bírálja a Mérce szerzője, de mivel nem várható az olvasótól, hogy több hullámban kövessen egy Magyarországon periférikus vitát (ami persze lényegbe vágó lenne minden civilizált országban, de hát Istenem, ilyenek vagyunk), magamat a Mérce szerzőjének, Kiss Soma Ábrahámnak (KSÁ) egy-két tézisére korlátozom.

KSÁ szerint "a túlórapénz esetleg azért éri meg a munkásnak, mert alul van fizetve, így (...) kénytelen áruba bocsátani munkaerejét, ahelyett hogy maga rendelkezzen fölötte". A kijelentésben mint cseppben a tenger mutatkozik meg, hogy a magyar kommunisták képtelenek megérteni két összefüggő dolgot, amit Marx például világosan látott. Egy, kapitalizmusban mindenki áruba bocsátja a munkáját, ha tetszik neki, ha nem, egyformán a segédmunkás és a vezérigazgató, illetve amennyiben járadékosként tulajdonosként valaki nem kényszerül erre, annyiban mindenkinek meg van a lehetősége tulajdonossá válni, röviden: a kapitalizmus (Marx szerint, nem a magyar kommunisták szerint) "rendszerprobléma", nem a vállalati hierarchia problémája, azaz a túlórakérdés sem Ingolstadt és Stuttgart (a német autóipari multik igazgatóságainak) ügye, ettől kezdve pedig magának a konkrét problémának a tárgyalása kerül rossz fiókba. A másik ezzel szorosan összefüggő, a magyar kommunisták által nem értett kérdés, hogy a piac, ahol a munkaerő adás-vétele zajlik, a pénzzel együtt a társadalmi koordináció egyetlen leghumánusabb mechanizmusa; nincs más társadalmi szintű mechanizmus, amely megközelítően ennyire tiszteletben (de persze egyensúlyban is) tartaná egy ember önfenntartásának, képességeinek és igényeinek szerteágazó szempontjait.

Röviden, a piac és a pénz ugyan kapitalizmust szül, de a totális állam szegénységet és halált. A kettő között meg nincs semmi a modernitásban. Lehet választani. Az újraelosztáshoz szükséges források létrehozásához kapitalizmus kell, de az újraelosztás tárgyalása feltételezi a munka áruba bocsátását és ennek elfogadását. KSÁ-nak tehát választania kell, hogyan érvel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.