2018. december 8., szombat

TÚLKIABÁLNI AZ ALKALMI SÜKET, ÖNFÉNYEZŐ BAGÁZST

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.12.08.


Jobb helyeken kerekes plüss jaguárokat húzogathatna kedvére.

Reggel fél ötkor kel. Másfél órát gyalogol a városba, hogy aztán onnan helyközi járattal eljusson a megyeszékhely egyik, hozzájuk legközelebb eső iskolájába. Hazafelé ugyanez a másfél óra gyalog. Így télen, mindig sötétben, mert ahogy busz, úgy közvilágítás sincs a külterületeken. A nővérét már megtámadták, kirabolták. Azt mondja, ő nem fél. Nem szeretne kollégista lenni, talán beköltözik a nagymamához a városba, ahogy a két nővére is. Akkor már elég lenne reggel hatkor kelni. Pár éve költöztek ide Hajdú-Bihar megyéből. Pénzükből csak a külterületi házra tellett. A szülei azért döntöttek másik megye mellett, mert errefelé jobbak az iskolák, és ő tanulni akar. Akart. Kilencedikesként, 16 évesen fel sem merült a neve a mentor programban. Állítólag hetvenötös az IQ-ja, talán azt gondolták, vele úgysem lehetne elvárt tanulmányi átlag javulást produkálni. Nem értek az IQ-hoz, én csak mérhetetlen fáradtságot, depressziót, elmaszatolt könnyeket látok. Azt mondja, jövőre itt hagyja az egészet. Nem akar eladó lenni, bár a nagyobb testvérei mind azok. Nem tudja, mit szeretne – azt persze igen, hogy nyolc általánossal nincs esélye, de már nem érdekli, hogy lesz, mi lesz. Csak ne kelljen mindennap korán kelni, ne kelljen állandóan fáradtnak lenni.

Pedagógus ismerősöm írta nekem nemrégiben egy szakközépiskolás diákról. Miután hiába küzdött a lányért, ezért is hagyta ott az iskolát, keresett másikat, mert azt mondja, ő jó lelkiismerettel akar dolgozni a tanítványaiért. És ott nem tartották fontosnak a felzárkóztatását, a motiválását, egyéni fejlesztését, eredményei mérését. És ez a lány még el sem ért az iskolájába, már mindentől megundorodott.

Az Egyenes beszéd vendége volt a minap Hoffmann Rózsa. Belehallgattam a videóba, nem sokáig. Mert természetesen ő nem érzi magát bűnösnek, felelősnek oktatási államtitkárként az elkúrt iskolarendszerért. Azt mondja, meg kell kérdezni tanárokat, szülőket, gyerekeket az iskoláról, nem csak olyanokat, akik távol vannak attól. És akkor katt, nem néztem tovább a beszélgetést. Hoffmann ugyanolyan felelős Palkoviccsal, Czunyinéval együtt az iskolák szétzilálásáért. Persze elsősorban Orbán Viktor és díszes társasága. Nálunk még rendes minisztere sincs az oktatásügynek, csak egy szélhordta árboccsúcs. Mit várjunk, ha olyan emberek is belepofázhatnak szakmai kérdésekbe, mint a csempekirály, a gimnáziumokat is rühellő Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Akinek csak a mellénye nagy – Én akkor is Jaguárral fogok járni, ha másik kormány lesz -, és jobb helyeken kerekes plüss jaguárokat húzogathatna kedvére.

Visszatérve a lányra. Henceg az Orbán-féle családbarát kormány: szülni kéne a nőknek agyba-főbe, elkábítják a fiatalokat a sok milliós életkezdéssel. Úgy csinálnak, mintha ez a drága atyuska ajándéka lenne. Nehogy már, megfizetnek ezért duplán a hamarkodók. Vissza kell azt adni – ha tudják. Cseszhetik a családi adókedvezményüket is, azoknak kedvez, akik több százezer bruttó fizetést visznek haza. Éppen a rászorulóknak ez annyi, mint üres hűtőnek a miatyánk. Harsogják, hogy Európa legeredményesebb családpolitikája az övék, ahogyan szokták, mindenkit együgyűnek nézve. Itt van a családi pótlék, ami tényleg a gyerekeknek jár. Ezzel nem foglalkoznak, nem is emelték fel az összegeket nyolc éve. Inkább elveszik. Csak egy példa a rohadt migránsbarát német demokráciára: ha oda megy dolgozni a magyar apa, kényszerből itthon hagyva családját – mert ugye, valamit valamiért -, akkor is kap a gyerekeire családi pótlékot, többszörösét, mint amennyit itthon kiizzadtak. Gyerekenként hetvenezer forintnál többet. Felfuvalkodott hólyagok, akkor ki a családbarát? Mi köszönjük, Európa!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.