2018. december 21., péntek

SZABADSÁG ÉS SZOLIDARITÁS - A KULTÚRA HANYATLÁSÁNAK POLITIKAI EREDETE A MAI MAGYARORSZÁGON

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BOKROS LAJOS
2018.12.19.



...A mai magyarországi önkényuralom nemzetszocialista. Ez a rendszer legalább hat fontos jellegzetességében megragadható.

1. Ahelyett, hogy védené, folyamatosan meggyengíti és az államtól függővé teszi a magántulajdont. Észszerű indok nélkül, fölöslegesen államosít (például bankokat), magántulajdont kénye-kedve szerint önkényesen kisajátít. A jogállam helyébe lépett ragadozó állam korlátozatlan és korlátozhatatlan. Azt vesz el, és annyit, ami és amennyi tetszik neki. Attól, aki nem tetszik neki.

2. Ahelyett, hogy építené, rombolja a piacot. Élénkítés helyett korlátozza a versenyt. Monopóliumokat teremt, magánjellegűt a kegyenceknek (például trafik, szerencsejáték), vagy államit saját hasznára (például nemzeti közművek, MOL). Szektorális adók és személyre szabott támogatások tömkelegével veri szét az esélyek egyenlőségét, teszi értelmetlenné a hatékony munkát.

3. Noha folyamatosan zsebre teszi a nyugati adófizetők pénzét, ezt óriási mértékben misztikus „nemzetépítő projektekre”, piramisok építésére pazarolja (például stadionok, Paks 2). A megtérülés egyáltalán nem számít, mert a „nemzetépítő ideológia magasabb rendű”, mint a piacgazdaság pénzben kifejezett, „hamisan haszonelvű számításai”.

4. Az iskolák államon belüli központosításával, az oktatók megfélemlítésével, rövid pórázra fűzésével, a tanszabadság korlátozásával, a CEU elűzésével, az MTA folyamatos zaklatásával, sarlatán áltudósok vezetői kinevezésével többszörösen bebizonyította, hogy a kiművelt emberfők sokasága helyett az engedelmes alattvalók számának szaporítására törekszik.

5. Nemzetének folyamatosan kárt okoz azzal, hogy körkörös gyanakvást kelt a szomszéd népekben, amivel jelentősen megnehezíti a határon túli magyar nemzetrészek életét. Élesen elutasítja a multikulturalitást, amivel aláássa annak lehetőségét, hogy határon túli magyar nemzetrészek a jövőben valaha is egyenrangú államalkotó társnemzetté emelkedjenek.

6. Harsány, hivatalos kormánypolitika rangjára emelte az idegengyűlöletet, a másság elutasítását, elsősorban a cigányok, változó sebességgel a zsidók, turbófokozatban az iszlám vallásúak, az arabok és az afrikaiak elutasítását, megbélyegzését. Tudatosan összemossa a szerencsétlen menekülteket az illegális bevándorlókkal, akiknek egyébként eszük ágában sincs hazánkban megtelepedni. Hazug módon fölnagyítja és elferdíti a vándorlás veszélyeit. Nemzethalált fest föl, mindenkiben terroristát és liliomtiprót lát és láttat.

Miért érdekes mindez? Elsősorban azért, mert lerántja a leplet az egyébként valóban velejéig korrupt magyarországi maffiaállam ideológiavezérelt jellegéről. A korrupció csak felszíni megnyilvánulása valami mélyebben fekvő, rendszert meghatározó jelenségnek, az önkényuralom nemzetszocialista jellegének. Ez a világnézet eluralkodott a hatalmon lévő állampárti gépezetben. Látjuk, hogy a csatlósoknak és a lakájoknak nem elég a hatalmasok lábaihoz dörgölőzni, hanem muszáj folyamatosan és világosan kinyilvánítani az eszméhez való hűségüket. Fényesen megnyilvánul ez abban, hogy a kormány járszalagjára fűzött sajtónak nem kell szájkosár, elég az öncenzúra. Ungváry Rudolftól azt is megtanultuk, hogy a sokszor kimondatlan vezérelv mellett a naponta kimondott hűség elve a fasisztoid mutáció második legfontosabb megkülönböztető jellegzetessége. (Ungváry, i. m., 109. o.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.