2018. december 21., péntek

AZ ORBÁN-RENDSZER NEM AZ, AMI VOLT, DE ROSSZABB MÉG LEHET

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.12.21.


Kilencedik éve áll fenn a Nemzeti Együttműködés Rendszere, amely a harmadszorra megszerzett kétharmados parlamenti többség birtokában a maradék intézményi és társadalmi ellensúlyok felszámolására tör. A rezsim már pusztán ettől durvábbá válik. Ehhez jön az eredetileg a rabszolgatörvény ellen szervezett decemberi rendszerellenes tüntetéseken tapasztalt, az eddigiekhez képest szokatlanul kemény rendőri fellépés, az igazoltatási és előállítási túlkapások, a tömegoszlató könnygáz többszöri, figyelmeztetés nélküli alkalmazása. Erőszakosabbá válik-e a NER, van-e megállás a látszatra sem adó önkényuralom kiépülésének útján?

A legnagyobb visszhangot kiváltó értelmiségi közéleti vita ebben az évben annak kapcsán zajlott, micsoda is voltaképpen az Orbán-rendszer.

Nem volt magától értetődő, hogy az érdeklődés ebbe az irányba fordul, hiszen az áprilisi választás lehetőséget kínált arra, hogy ha a kormányt és a rendszert le nem is váltják, de a hatalmát érdemben visszaszorítsák. Ebbéli várakozását fogalmazta meg tavaly a Magyar Narancsnak írt esszéjében Kis János filozófus, egykori liberális politikus, aki akkor azt fejtette ki, hogy az ötven százalék közelébe leszorított Fidesz-többség az ellenzék váratlan sikereként lenne megélhető.

A váltás lehetőségének tavasszal még biztosan fennálló létezését hangsúlyozza Tóka Gábor politológus, a CEU professzora az MTA Politikatudományi Intézete által nemrég kiadott, választást elemző tanulmánykötetben. „2018-ban minden látszat ellenére jobb esélye volt a kormánypárt egyszerű mandátumtöbbsége megakadályozására”, mint az előző választáson. Bár adatokkal igazolható, hogy a választók úgy élik meg, egyre csökken a leadott szavazatuk politikaformáló jelentősége, a néhány helyen minden nehézség ellenére megvalósult taktikai szavazások számszerűen emelték azt a listás szavazati küszöböt, amire a Fidesznek a kormányalakításhoz szüksége volt. Kézenfekvő következtetés, hogy szervezettebb és kiterjedtebb ellenzéki együttműködés esetén, illetve ha előzőleg megteremtik ennek a politikai feltételeit, a limit még magasabbra emelkedett volna...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.