2018. december 14., péntek

TÜNTETÉS UTÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.12.14.


Tegnap ismét dühös emberek voltak az utcán. A békés ide-oda vonulgatás elmaradt, nem voltak unalmas szónoklatok és senki nem dalolászott a többiek kezét szorongatva, önmagától a könnyekig meghatva. Akik kimentek az utcára, azok haragosak voltak. Haragosak és többségében fiatalok.

Sok minden kiderült és még ki fog derülni, ilyenkor ez így szokott lenni. Abban semmi meglepő nincs, hogy a közpénzből zabáltatott lakájmédia egészen ordenáré módon hörög. Védik a gazdájukat, a munkahelyüket, a fizetésüket. Abba bármi belefér az ő értékrendjük szerint. Hazugság, torzítás, eszelős baromságok. A fő vonulat – minden pártújságban – az ész nélkül romboló csürhe, a külföldi ügynökök, Soros György, a majdnem felgyújtott karácsonyfa (valamelyik fideszes megélhetési egyenesen a kereszténység elleni támadásnak minősítette), a szegény gyerekeknek szánt szánkók ellopása. A végtelenül felháborodott nyaloncok dúlt kebellel mocskolják a brutális tömeget és nagy erőkkel aggódnak a védtelen rohamrendőrökért és persze a jogrendszerért. Igen, pontosan ugyanazok, akik a 2006-os eseményekről úgy írtak, mintha ott rózsaszirmok hullottak volna az égből és a közlekedési szabályok betartása lett volna a tüntetők összes gondja. Velük szemben akkor brutális rendőri erőszak történt, a szemkilövető Gyurcsány örök bűne.

Ami nagyon szembetűnő, az a – ha nem is független, de ellenzékinek nevezett – sajtó reakciója. Több mint ezer ember tüntetett, írja az egyik. Két ablakot betörtek a Parlament épületében, megdobálták a rendőröket. A legtöbb portál – jó, eleve nem sok ilyen van – igyekszik azt a benyomást kelteni, mintha alig páran lézengtek volna a tüntetésen és azt sugallni, hogy bizony csúnya dolog dühösnek lenni. Többnyire az ott tartózkodó kollégájuk is kapott a könnygázból – miközben nem erőltették meg magukat az élő közvetítéssel – és a végén a lényeg: kűggyetekpénzt mermi függetlenekvagyunk! Miközben egyik portál sem az olvasók hozzájárulásából tartja fenn magát. Az egyetlen kivételt a Mérce jelenti. Ők ott voltak végig mindkét napon és közvetítettek. Azt hiszem, eléggé nyilvánvaló lehet bárki számára, aki nem csak a sapka hordására használja a fejét, hogy kit hová lehet sorolni a médiaszereplők közül.

A tömeg brutalitását hosszasan ecsetelőknek üzenem: kapják be! A tüntetés ilyen. A dühös tömeg ilyen. Tessék tudomásul venni, hogy a demokrácia ilyen. Ezer lehetősége volt az egypártrendszerben romboló kormánynak meghallani az emberek hangját. Leszarták. Kiröhögték az embereket, sorra hozták a nyomorult törvényeiket, vitték haza zsák számra a közvagyont. Most elpattant valami azokban, akik egészen idáig lehajtott fejjel tűrtek.

Joguk van hozzá, hogy dühösek legyenek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.