2018. december 9., vasárnap

VÁGYAKOZÓ GYEREKEK, ESÉLYTELEN PÁROK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KUSLITS SZONJA, VASÁRNAPI HÍREK
2018.12.09.


Keményen helyt kell állnia annak, aki örökbe szeretne fogadni egy csöppséget.

Vannak, akik az interneten keresnek olyan anyákat, akik örökbe adnák a gyermeküket, de egészséges, az elképzeléseknek megfelelő adottságokkal rendelkező babához jutni szinte lehetetlen. Pedig a legtöbben erre vágynak, mikor megfogalmazódik bennük az örökbefogadás gondolata. Ennek tükrében csodával határos eset, amit lapunknak egy fiatal nő mesélt, aki párjával négy éve szeretett volna babát. Két lombikbébi-kezelésen is részt vettek, sikertelenül. Az örökbefogadási várólistára másfél éve kerültek fel, aztán egyszer csak az interneten egy várandós anyuka őket választotta. „A babám vér szerinti anyjának már öt gyermeke van, fogamzásgátlás mellett lett várandós, és mivel nagyon rossz anyagi helyzetben van a család – a férj kéthetente jár haza a munkája miatt –, az asszonynak pedig nincs segítsége, nem tudták vállalni a hatodik babát. Épphogy megélnek” – mondja az anyuka.

Van, aki milliókat fizetne
Esetükben nyílt örökbefogadás történt, együtt jártak a várandós asszonnyal a kórházba és az örökbefogadás után is jó kapcsolatot ápolnak vele, rendszeresen látogatják a családot, próbálnak segíteni nekik. Az újdonsült anyukától megtudtuk: az interneten több olyan honlap is van, ahol meg lehet keresni azokat a nőket, akik örökbe adnák a babájukat. Ez a módszer azonban súrolja a gyermekkereskedelem határát, hiszen nagyon gyakori, hogy a leendő szülők akár milliókat is fizetnek azért, hogy megkaphassák a gyermeket. Év elején például óriási felháborodást keltett az RTL Klub riportja, amelyben rejtett kamerával buktattak le egy párt, ugyanis ötmillió forintért akarták eladni még meg nem született gyermeküket. Ilyen esetben mindkét fél három év börtönbüntetésre is ítélhető. A rendőrség több hasonló esetben nyomoz. 

„Nekem egy ismerősöm ajánlotta azt az oldalt (a nevét nem reklámozzuk), ahol egymásra találtunk az örökbe adókkal. Mint kiderült, körülbelül 300-an írtak a gyermekem vér szerinti anyjának. Szerencsém volt, hogy én szimpatikus voltam neki. Nyílt örökbefogadás volt, minden hivatalos, bár a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál nem szeretik, ha interneten ismerkednek össze a szülők. Azt hiszik, hogy pénz van a dologban. Mi nem fizettünk a kisbabánkért, szimpátia alapján döntöttek. De miután kérte, hogy ne írjanak neki többen, mert megtalálta a leendő szülőket, voltak, akik felajánlották, hogy több millió forintot is adnának a kicsiért. Ők azonban, akármilyen nehéz helyzetben vannak, ezt nem akarták. Nem eladni szerették volna a gyermeküket, hanem olyan szülőket találni neki, akik a legszimpatikusabbak a számukra. Szegénységben élnek ugyan, de nagy szeretetben, minden este imádkoznak a gyerekek is” – mondja a fiatal nő. 

A jelenlegi szabályok szerint, ha az örökbe adó és fogadó együttesen megjelenik a hivatalban, és jelzi, hogy szeretné örökbe adni, illetve fogadni a gyermeket, a nyílt örökbefogadás adminisztrációs részét elintézik a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat munkatársai. Ilyenkor azonban nem lehet tudni, hogy kaphatott-e pénzt a vér szerinti anya, mégis legálissá válik a folyamat. Úgyis, hogy valójában nem a szakszolgálat volt a közvetítő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.