2019. január 17., csütörtök

A HATÁRAINKON MEGÁLLHAT A VÁLSÁG - A BANKOK SZERINT 2008. NEM ISMÉTLŐDHET MEG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.17.


A világgazdaság kilátásait utoljára a pénzügyi összeomlás előtt látták ennyire borúsan az amerikai alapkezelők – derült ki egy friss felmérésből. Az Azénpénzem.hu kérdésére a magyarországi bankok is jelezték, hogy látnak gondokat, de azt gondolják, ez itt nem hat majd.

Elképesztően borúsan látják a világgazdaság kilátásait a szakértők – derült ki Bank of America Merill Lynch friss alapkezelői felméréséből, amit a Napi.hu ismertetett. Mint a cikkben leírták: ilyen mértékű pesszimizmust utoljára 2008 júliusában lehetett tapasztalni az alapkezelők körében. A megkérdezett 234, összesen 645 milliárd dollár befektetéséért felelős portfóliómenedzser többsége gondolja, hogy a globális gazdaság növekedése a következő 12 hónap során gyengülni fog. A többség nem recessziótól, hanem évekig tartó stagnálástól tart. (További részletekről itt olvashat.)

Szinte folyamatosan érezhető, hogy pénzügyi válság kitörése után bő tíz évvel már mindenki azt lesi, mikor és honnan jöhet egy újabb csapás. Az Azénpénzem.hu a magyarországi banki szakembereket kérdezte arról, mekkora esélyt látnak arra, hogy már 2019-ben jelentősebb gondokkal kell szembesülni.

Az Unicredit makrogazdasági elemzői 2020-ra várnak komolyabb gazdasági korrekciót. Mint hozzátették: ez nem jelenti azt, hogy egy-egy jelentősebb kockázatkerülés és tőkemenekítés (mint ami 2018 tavaszán is látható volt) kizárható lenne az idén. A banknál (az amerikai alapkezelőkkel egyezően) azt gondolják, hogy ebben az évben a globális gazdaság lassul a folytatódó kereskedelmi feszültségek, a szigorodó pénzügyi kondíciók, valamint az USA és Kína növekedésének alakulása nyomán, de Magyarországon ezzel együtt is az előzőhöz hasonló év jöhet.

Szinte ugyanígy vélekednek a Budapest Banknál (BB). Összességében az itteni szakértők is arra számítanak, hogy a világgazdaság bővülése 2019-ben lassulni fog, de ennek hatásai – nyomatékosították – várhatóan egyelőre mérsékeltek lesznek Magyarországra. Itt ugyanis a fundamentumok alapvetően rendben vannak, ami kellő alap a további növekedésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.