2019. január 27., vasárnap

AMI JÁR, AZ JÁR

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2019.01.25.


2020 után csökkenthetik vagy fel is függeszthetik az uniós támogatásokat azokban a tagállamokban, ahol virágzik az állami korrupció, és sérül a jogállam – írja az Euronews. A tét nagy. Mészáros Lőrinc és családtagjainak cégei tavaly nettó 265 milliárd forint értékű tendert nyertek el, és ennek 93 százaléka európai uniós támogatás, közli az Átlátszó a Közbeszerzési Adatbázisra hivatkozva, mármost képzeljük el, hová jut a világ, ha Lőrinc barát 2020 után nemhogy száz–kétszáz, hanem tíz–húszmilliárdnyi uniós pénzhez, sőt koszos pár százmillióhoz se jut. Akkor bizony földindulás jön, a Nap fekete lesz, mint a szőrzsák, a Hold pedig olyan, mint a vér, az ég csillagai a földre hullanak stb., a többit lásd a Jelenések könyve hatodik fejezetében, megéri elolvasni, jó szöveg.

Vége lenne a világnak, és akkor még szó se volt arról, hogy Orbán a továbbiakban nem tömhetné euróval az ő fatökű oligarcháit, és nem szórhatna el vagyonokat józan ésszel felfoghatatlan baromságokra, amilyen például a határon túli fociakadémiák támogatása meg az effélék. Az EU csak ábrándozzon, ha akar, de ami jár, az jár, ergo a támogatások felfüggesztését a magyarok vezetője meg fogja tiltani.

Bármi is fenyegetné a jogállamiságot, az Európai Unió nem hozhat olyan döntést, amikor a jogállamiságot veszélyeztető eszközökkel akarja a jogállamiságot állítólag fenyegető veszélyeket elhárítani. Márpedig az Európai Bizottság javaslata gyenge, a parlamenti előkészítés során még tovább romlott” – hangoztatta D. T. fideszes képviselő a strasbourgi plenáris ülésen az Euronews beszámolója szerint. Ha jól értjük, a szónok evvel azt akarta mondani, hogy EU1G, viszont ragaszkodott a kifinomult beszédmódhoz, ami őneki mindig is sajátja volt.

Persze D. T. tud világosabban is beszélni, ha akar.

Az EU büntetni kívánja azokat az országokat, amelyek nem hajlandók migránsokat befogadni, szögezte le a most vasárnap tartott budapesti sajtótájékoztatóján. Rámutatott továbbá, hogy az EU alapvető emberi jogként akarja elfogadtatni a bevándorlást a tagállamaival, továbbá azt is várja tőlük, hogy könnyítsék meg a migránsvízumok kiadását, hozzanak létre legális migrációs útvonalakat, és támogassák a migrációt segítő Soros-szervezeteket.

Politikai elemzők szerint az EU csupán azt mondja, hogy ha pénzt akartok, tartsátok be a játékszabályokat ugyanúgy, ahogy a többiek. D. T. képviselő szerint viszont azt mondja, ami föntebb olvasható. Különféle internetes fórumokon most hevesen bírálják emiatt, pedig csak azt nyújtja, amire képes. Felmondja a kötelező narratívát, amelyet eredményesen bemagolt, sőt meg is értett, s amit ennélfogva mély átérzéssel, hitelesen ad elő.

Mondhatna talán valami mást?

Elvileg igen, már ha jogában állna gondolkodni és a nyilvánosság elé tárni, ami az eszébe jut. Elmagyarázhatná, hogy a jogállamiság fölöttébb komplex fogalom, tartalmát illetően a szakértők változatos álláspontokat foglalnak el, ergo szélsőséges esetben még Magyarország is tekinthető jogállamnak, ha nagyon akarjuk. Mért is ne. Magyarországon joguralom van, a legfelső jogforrás az alcsúti ember, amit ő mond, abból rögtön jogszabály lesz, ha tüsszent, abból is. Szaporodnak a paragrafusok, mint a bolondgomba. Aki az országgyűlés munkáját, ha csak a legminimálisabb érdeklődéssel is, de néhanapján követi, annak az a benyomása, hogy a magyar parlament úgy gyártja a regulákat, mint sztahanovista esztergályos a düznit a Rákosi-korszak dicsőséges napjaiban. Törvényt módosítani, ha ez egyáltalán lehetséges, még jobban tud; vannak salátatörvényeink, amelyek hosszabbak, mint A varázshegy, és könyvtárnyi joganyagot írnak át egy füst alatt, az ilyenekből havonta akár több is születhet, és a képviselők oly könnyed eleganciával szavazzák meg őket, ahogy a rigó fütyöl. A csúcs pedig az a féltő gond, amivel a tisztelt ház az ellenzéki oldalról jövő módosító javaslatok fölött bábáskodik: egyetlen gombnyomás, és a süllyesztő mind a 2925 indítványt szimultán elnyeli. Az unió tehát dugja fel magának a tudományát, nekünk senki se beszéljen a jogállamiságról, tőlünk azt csak tanulni lehet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.