2019. január 14., hétfő

ÁMULATBA EJTŐ VIDEÓNK VAN ARRÓL, HOGYAN GYÁRTJÁK SZÓRÓL SZÓRA A PROPAGANDÁT A KÖZTÉVÉBEN

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.01.14.



ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a kormány egyik legtöbbet foglalkoztatott beszélő feje. Van benne valami mulyaság, de mindig elegáns, keni-vágja a jogi bikkfanyelvet, és megbízhatóan kelti a szakértő benyomást bármilyen tetszőleges politikai témában. 

A múlt hétvégén alig néhány óra alatt rendelkezésre állt, amikor azt kellett elmagyarázni az MTVA nézőinek, hogy a videón, amin kidobják Varju Lászlót az MTVA stúdiójának előteréből, a világon semmi nem látható.

Hozzájutottunk ennek a riportnak a három perces vágatlan verziójához, ami túlzás nélkül korszakos dokumentumnak mondható:

ilyen leplezetlenül legalábbis eddig nem láthattuk működni az állami propagandát.

A blokkban végig Lomnici beszél. Az első két percben észrevétlenül egymásba tekeredő, soha véget nem érő körmondatokkal magyarázza azt, hogy az ellenzéki képviselők jogszerűtlenül jártak el.

Már itt feltűnő, hogy végig ugyanazokat a kifejezéseket ismételgeti újabb és újabb kombinációkban. Épp mikor végleg hipnotikus állapotba kerülne tőle az ember, Lomnici elhalkul, a riporter visszaveszi a szót, és akkor (az eredeti, cím felett látható felvételen 1.52-nél) valami olyasmi történik, amiről mindig sejtettük, hogy gyakorlat az M1-en, de ennyire valóságosan soha nem mertük elképzelni:...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.