2019. január 14., hétfő

ANNYIRA LOPJÁK AZ EU-TÁMOGATÁSOKAT, HOGY KÜLÖNJELENTÉST ADOTT KI AZ UNIÓS SZÁMVEVŐSZÉK

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2019.01.13.


Sem az Európai Bizottság, sem az OLAF nem elég hatékony abban, hogy behajtsa az elcsalt uniós támogatásokat, ezért az Európai Számvevőszék minél előbbi cselekvést sürget. Az egyik megoldás az Európai Ügyészség lehetne, amelynek azonban Magyarország egyelőre nem lesz a tagja.

Egy éve derült ki, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forint uniós támogatását megvonását javasolja az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéseivel kapcsolatban. A Pest Megyei Főügyészség még aznap közleményt adott ki, hogy elrendelte a nyomozást az Elios ügyében, és ez azt is jelenthette volna, hogy az ügyészség el fog járni az Európai Unió által bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalásként értelmezett közbeszerzési ügyekben.

Aki azonban látta már, hogy milyen kevés esetben jut el vádemelésig egy-egy vizsgálat, annak nem okozott meglepetést, hogy az OLAF hiába mutatott be több bizonyítékot is a csalásra, a Nemzeti Nyomozó Iroda 2018 novemberében bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást.

Bár magyar szempontból Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az egykori érdekeltségével kapcsolatos vizsgálat kiemelt jelentőségű, az Európai Számvevőszék frissen kiadott jelentése szerint nem egyedi esetről van szó és

eurómilliók tűnnek el a szabálytalanul felhasznált támogatások miatt Európa-szerte...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.