2019. január 23., szerda

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN FERTŐZ, FASISZTA VESZÉLY IZRAELBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.01.23.


Már nemcsak külső veszély fenyegeti Izraelt. A terrorizmus mellett legalább akkora veszély fenyegeti a zsidó államot belülről. Netanjahu miniszterelnök már nyíltan csatlakozott azokhoz az illiberális, külsőleg rejtett fasiszta államokhoz, amelyek felszámolják a parlamentáris demokráciát és a liberális jogállamot. Netanjahu magatartása eddig is gyanúra adott okot, és hamisnak tűntek a magyarázatok, amelyek az Izraellel szembeni ellenséges magatartásra, a terrorizmus létező veszélyére, az iráni atomprogramra hivatkoztak. Izrael a létezése óta veszélyben van, de a demokratikus jogállami értékeket eddig soha senki nem kérdőjelezte meg, és a veszély nem indokolta azt, hogy Izrael lemondjon a demokráciáról, és vezetői a demokrácia ellen támadást indítsanak.

Ez azért is veszélyes, mert Izrael állama a közel-kelet egyetlen demokráciájaként nemcsak mintaként szolgált, hanem azt is bizonyította, hogy a demokrácia és a jogállam erősebb a fanatikus diktatúráknál és terrorszervezeteknél. Hogy az élet minden veszély ellenére a szabadságot jelenti, és Izrael Istene nem a hazug és korrupt diktatúrák, hanem a törvény uralmát jelentő jogállami szabadság oldalán áll. Nincs Izraelnek olyan barátja, aki évtizedek óta ne értékelné azt, hogy Izraelben parlamentáris demokrácia és jogállam működik. Semmiféle demagógia nem volt alkalmas a nem elhanyagolható veszély ellenére sem, hogy ezt a demokratikus elkötelezettséget megkérdőjelezze, a jogállamot ellenségnek tekintse, és lépéseket tegyen a lerombolásukra.

George Birnbaum, a világ legmocskosabb kampánygurujának, Arthur Finkelsteinnek üzlettársa is megerősítette: Orbánt Netanjahu hozta össze Finkelsteinnel. Orbán illiberális, antiszemita és fasiszta kampányainak Finkelstein volt az ihletője. De nemcsak a kampány, hanem a rendszer egész illiberális ideológiája is tőle származik, amelyhez Orbán hozzáigazította a “keresztény-nemzeti” frazeológiát, a meghamisított magyar történelmet, a zsidókat haláltáborba küldő Horthy rendszerének filozófiáját, a horthyzmust. Ez tökéletes egyveleget alkotott, és illeszkedett egymáshoz. Orbán kezében ez nemcsak egy választási győzelemre korlátozódott, hanem egy új politikai rendszer, egy új világrendszer alapjává vált.

Netanjahu 1996-ban már Finkelstein segítségével jutott hatalomra, de mostanáig nem lépte át azokat a határokat, amelyeket az izraeli demokrácia megengedett. Megmaradt klasszikus módon a finkelstein-i modellnél, hogy a győzelem érdekében minden bevethető, de a győzelem birtokában nem folytatható az, ami a kampányban volt. Ez gyökeresen megváltozott azután, hogy Orbán a világban először nem állt meg a választási győzelemnél, hanem a finkelstein-i illiberális populista demagógiát új rendszere, a demokráciának álcázott fasiszta diktatúra, a NER alapjává tette. Ezt olyan sikeresen valósította meg, hogy ma már egy új fasiszta világrend létrejöttével fenyeget. Ez példaként szolgál a “finkelstein-i technikát” jól ismerő Netanjahu számára is. Ezért Netanjahu a Soros-ellenes kampányig bezárólag elkezdte átvenni ezeket a finkelsteini-orbáni módszereket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.