2019. január 23., szerda

ELSZEGÉNYEDTEK A MAGYAR NYUGDÍJASOK? VAGY AZ EU ÉLMEZŐNYÉBEN VANNAK?

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.01.23.


A magyar nyugdíjasok jövedelme európai élmezőnyben van, de az utóbbi években a magyar nyugdíjasok elszegényedtek. Statisztikailag mindkettő igaz, csak nem mindegy, hogy milyen számokat nézünk és a különféle statisztikai fogalmakat hogyan értelmezzük. Ha azt gondolja, hogy a számokat úgyis hamisítják, akkor ez a cikk nem való önnek, de ha a statisztikai bűvészkedést szeretné felismerni, akkor tudunk segíteni.

Mostanában a magyar nyugdíjasok elszegényedéséről és a magyar nyugdíjasok életszínvonalának európai élmezőnybe jutásáról is írtak cikket magyar lapok. Ez furának tűnhet, hiszen ezek a cikkek nyilvánosan elérhető és mindenki által összehasonlítható adatokon alapulnak, mégis teljesen eltérő következtetésekre jutnak. Erre azért van lehetőség, mert nem mindegy hogy a szegénységet mi alapján definiáljuk.

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogy hogyan lehet különféle statisztikákkal valamit, és annak az ellenkezőjét is bemutatni, a tanulság annyi lesz, hogy ne higgyünk el olyan statisztikákon alapuló újságcikkeknek, amiknek nem vagyunk tisztában a módszertanával, és ne higgyünk el a szegénység trendjére vonatkozó következtetéseket egy fajta adat alapján, mert a szegénységet legalább három alapján mérik, és ezeket mindig együtt érdemes nézni.

Aki viszont erre nem kíváncsi, annak dióhéjban összefoglaljuk, hogy miről szól ez a cikk, hogy ne kelljen tovább olvasnia:

- a magyar nyugdíjasok körében 2010 és 2017 között háromból két statisztikai kategóriában jelentősen csökkent a szegénység, egy kategóriában kicsit nőtt.
- A magyar nyugdíjasok életszínvonala viszont nemhogy uniós élmezőnyben nincs, de az uniós átlag alatt van...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.