2019. január 26., szombat

EGYENRUHA, KATONAI PARÁDÉ ÉS HONVÉDELMI OKTATÁS: A V4 ORSZÁGAIBAN A HAZASZERETET ÖSSZEKAPCSOLÓDOTT A MILITARIZMUSSAL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2019.01.26.


Közép-Európában a hazaszeretet egyre erősebben összekapcsolódik a katonai erővel, honvédelemmel. A nemzeti ünnepeknek, az iskolai rendezvényeknek és az utcai felvonulásoknak is gyakran részei a katonai, vagy arra hasonlító egyenruhák és a fegyverek a visegrádi országokban. A civil értékeket felváltja a fegyver- és háború-kultusz. A Vsquare négy országra kiterjedő kutatása annak járt utána, hogyan támogatják a V4-es országok kormányai korábban ismeretlen mértékig anyagilag és erkölcsileg is az amatőr milíciákat és hogyan igyekeznek integrálni a katonaság és honvédelem eszméjét a fiatalok oktatásába. Magyarországon tavaly a honvédelmi minisztérium már közel 1,8 milliárd forintot költött civilek támogatására: ebből a pénzből elsősorban a sporton keresztül próbálja közelebb hozni a fiatalokat a katonasághoz.

A varsói szerződés országaiban 1989 előtt megszokott volt a kötelező sorkatonai szolgálat, vagy az, hogy az iskolában néha a tinédzsereknek gázálarcban kell kúszni-mászni és meg kell tanulni repesz okozta sérülést bekötözni. A mozikban pedig olyan filmek mentek, amelyek a háborút kalandként ábrázolják.

A vasfüggöny lebontásával, a demokratikus átmenettel és az érintett országok NATO-csatlakozásával együtt járt egy fokozatos demilitarizáció. Ez nem a fegyverek feladását jelentette: a NATO-hoz csatlakozott országok fejlesztették hadseregüket és ütőképesebbé váltak. A társadalomban azonban végbement a demilitarizáció: több mint két évtizeden át a jó hazafitól csak azt várták el, hogy szeresse a hazáját, fizesse rendesen az adóját és az országa javáért dolgozzon.

Ám az elmúlt tíz évben ez megváltozott a poszt-szovjet térségben. Először Bulgáriában jelentek meg migráció-ellenes milíciák. Szlovákiában oroszpárti paramilitáris csoportok létesültek, Lengyelországban pedig tucatnyi paramilitáris csoport működik együtt a hadsereggel. Közép-Európa számos országában a hazafiság ma már együtt jár a militarizmussal.

Magyarország: hazafias nevelés és Honvéd Kadét Program célozza meg a fiatalokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.