2019. január 21., hétfő

ELŐVÁLASZTÁSI VITÁN CSAPOTT ÖSSZE KARÁCSONY GERGELY ÉS HORVÁTH CSABA BUDAPEST FŐPOLGÁRMESTERSÉGÉÉRT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.01.20.


A három közül első alkalommal vitázott a baloldal két főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd). A vitára, amelyet a 11. kerületi Danubius Hotel Flamencoban tartottak, jelentős közönség mellett, Szöllősi Györgyi tévés újságíró moderálásával került sor.

A hangulat az ellenfelek, Horváth és Karácsony között alapvetően barátságos volt, csak ritkán csapott át nézeteltérésekből fakadó, valódi szóváltássá. Az ilyen pillanatok egyike volt, amikor Horváth Csaba azt kérte számon Karácsony Gergelyen, miért támogatja a szerinte „levitézlett” Vitézy Dávid közlekedési elképzeléseit, és miért van Zuglóban fideszes alpolgármestere.

A maga részéről ugyanis Horváth kijelentette: „A NER-rel nincs alku!”

Válaszul Karácsony Gergely hangsúlyozta, ő 2014-ben úgy lett újoncként polgármester a 14. kerületben, hogy számos párt támogatója rá szavazott. Kiemelte, hogy elvek, értékek mentén mindig is az együttműködésre fog törekedni, és hogy Vitézy 2014 előtti munkáját, például az integrált BKK-t, nagyon fontosnak tartja.

Karácsony egyébként nem kereste az MSZP jelöltjével aktívan a konfliktust, viszont leszögezte:

Egyetlen ellenzéki főpolgármester-jelölt indulása a cél Tarlós ellen, és ehhez olyan jelölt kell, akit nemcsak a baloldali, de jobbikos és akár kormánypárti szavazók is támogatni tudnak.

Szerinte ő az esélyesebb erre a címre.

Horváth a maga részéről erre csak annyit válaszolt, az előválasztási rendszer miatt teljesen biztos benne, hogy az, aki ezt végül megnyeri, Budapest főpolgármestere lesz, mert csak egyetlen ember lesz, akivel a Fideszt le lehet majd váltani, és nem arról szól a versenyt hogy bármelyik jelöltet is „szeretnék” az ellenzéki szavazók.

A jelöltek egyetértettek abban, hogy Budapest és a budapesti városvezetés lehet az a pont, ahonnan a Fideszt az ellenzéki együttműködés 2022-re meg tudja buktatni,
és a fővárosban kell kiépíteni az ellenállást.

Ezzel kapcsolatban Horváth és Karácsony is számít arra, októberben nemcsak ellenzéki főpolgármester, de ellenzéki többségű közgyűlés is lesz Budapesten...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.