2019. január 14., hétfő

ENNYIT ADNAK TOVÁBB AZ ADÓCSÖKKENTÉSBŐL A BANKOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.14.


Az idén több tétel után sem kell a bankoknak a költségvetésbe befizetniük a tranzakciós illetéket (lásd keretesünket). Az Azénpénzem.hu kigyűjtötte, hogy a bankok ebből a tehercsökkenésből mennyit adnak tovább ügyfeleiknek. Egészen meglepő eljárások is akadnak.

Az adótörvények tavaly nyáron elfogadott módosítása után már tudni lehetett, hogy a 20 ezer forint alatti átutalásokat mentesítik az illetékfizetési kötelezettség alól. Novemberben újabb ponttal egészítették ki az adómentességet kapott kört. Korábban mi azt feltételeztük, hogy ez a bankok nyereségét növelheti, ahogy a banki különadó eltörlése is. A banki kondíciós listákat most böngészve arra jutottunk, hogy igazunk is lett, meg nem is.

A tranzakciós illetékről szóló 2012. évi CXVI. törvény alapján 2019. január 1-jétől nem kell a 0,3 százalékos, de maximum 6000 forintos állami sarcot befizetniük a bankoknak:

- a magánszemély fizetési számlájáról (kivéve a magánszemély egyéni vállalkozói) átutalásonként a 20 ezer forintot meg nem haladó összege,
- a SZÉP-kártyára utalás,
- a magánszemélyek kincstárnál vezetett, állampapír-forgalmazás érdekében igénybe vett ügyfélszámlája és más számlavezetőnél vezetett fizetési számlája között lebonyolított fizetési művelet után...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.